Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona mirant un tiquet de la compra

L'últim avís del Banc d'Espanya sobre el preu dels aliments

El Banc d'Espanya glaça tothom advertint què passarà amb els aliments

El Banc d'Espanya ha donat una mala notícia als consumidors. I tot després que revisés a l'alça la previsió d'inflació mitjana dels aliments per a aquest any.

Al desembre, es pensava que la pujada seria al voltant del 7,8 %, però ara s'ha estimat que arribarà al 12,2 %. Així ho ha declarat el director general d'Economia i Estadística, Ángel Gavilán.

Ho heu fet en el marc de la presentació del darrer informe trimestral de l'economia del nostre país. El Banc d'Espanya ha posat el focus com s'ha comportat la inflació després de les mesures del Govern per frenar la pujada de preus.

El Banc d'Espanya llança l'anunci més temut per als consumidors

Per exemple, s'ha fet ressò de la reducció de l'IVA per a determinats aliments que va fer que el mes de gener passat la inflació general es reduís en dues dècimes.

Imatge de la façana del Banc d'Espanya
El Banc d'Espanya ha fet una advertència sobre la pujada del preu dels aliments | Getty Images

«Això és coherent amb una translació del 90% aproximadament de la rebaixa impositiva als preus de consum, que es manté al febrer», ha sostingut Gavilán.

És necessari posar la vista en la contribució dels aliments a la taxa d'inflació general al nostre país, que és més elevada que a la Unió Econòmica i Monetària.

També cal fixar-se que té més importància a la cistella de consum de les llars espanyoles. Estem parlant d'un 25,1% el 2022 davant del 20,9% de la UEM.

Afirmen que el preu dels aliments continuarà pujant fins al 12,2%

Per si no n'hi hagués prou, el Banc d'Espanya ha estat molt clar respecte a aquesta pujada gradual del preu dels aliments. A més de l'augment de costos per part dels productors aquest darrer trimestre.

Imatge d'un mix de diverses fruites, verdures i fruits secs
Els aliments continuaran pujant, segons el Banc d'Espanya | Getty Images

«El preu dels aliments no ha fet escaig», ha deixat ben clar el director d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya.

Per part seva, Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha estat preguntat per aquesta pujada de preus. Aquest ha rebutjat totalment que s'executaran més mesures per abaratir el preu dels aliments.

Per exemple, que en aquesta baixada de l'IVA tinguin protagonisme la carn o el peix com han demanat des del Partit Popular i la indústria alimentària mateixa.

A més, tampoc no ha tingut interès que es faci efectiva la proposta d'Unidas Podemos de bonificar amb un 14 % una cistella bàsica d'aliments. Per a Planas, l'IPC i els aliments ja no pujaran més per «raons objectives».

Luis Planas, ministre d'Agricultura, defensa que els preus s'estancaran

I és que espera que l'evolució internacional del mercat i les mesures del Govern d'Espanya facin que els preus ja no pugin més si ens referim als aliments. Cosa que sembla descartar completament el Banc d'Espanya els últims dies.

Peix i marisc variat
El preu del peix també seguirà en alça els propers mesos | Getty Images

El que s'agafa Planas és a aquestes prediccions de la Comissió Europea, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional. Aquelles que posen el focus en una progressiva reducció de la inflació.

Per a Planas, és vàlid el discurs dels economistes sobre aquesta 'fase d'altiplà' en què entrarà la inflació. «Amb oscil·lacions cap amunt i cap avall molt lleugeres», és el que prediu per als preus dels aliments en els propers temps.

Alhora, considera que la «relaxació dels costos de producció ha de conduir a una rebaixa de tots els preus a la cadena agroalimentària». I per tant, ens encaminarem a una «reducció dels preus al consumidor».

El «repte ara és frenar» l'evolució dels preus. Això sí, ha deixat clar que «no hi ha una bareta màgica» per aconseguir-ho en un context d'«immensa volatilitat» per la guerra d'Ucraïna.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!