Mans comptant bitllets

Els catalans que s'estalviaran fins a 550€ a la propera declaració de la Renda

La rebaixa fiscal per a rendes baixes, l'augment de les cotitzacions i els ajustaments de les comunitats autònomes canvien l'IRPF del 2023

L'11 d'abril s'obre el termini per presentar la declaració de renda corresponent a l'exercici de l'any passat. La novetat és que els contribuents que van ingressar menys de 15.000 euros no estan obligats a fer-ho. Això afecta milions d'espanyols que aquest any no l'hauran de presentar.

En matèria fiscal gairebé no hi va haver canvis el 2022, i per tant no hi haurà gran variació en els resultats de les declaracions. Però les novetats introduïdes aquest 2023 sí que tindran un impacte destacat en la propera declaració. Els espanyols s'estalviaran entre 9 i 550 euros a l'IRPF d'aquest any.

Foto d'una persona amb papers, una calculadora i el logo de l'Agència Tributària.
Milions d'espanyols estalviaran a la declaració de l'any que ve | CatalunyaDiari

La raó és a la rebaixa fiscal per a les rendes inferiors a 21.000 euros i la pujada de les cotitzacions. També els ajustaments impositius de les comunitats autònomes i altres variacions en les taxes. Aquests són els espanyols que s'estalviaran més diners en funció del seu perfil i d'on visquin.

Les rendes més beneficiades de l'estalvi

L'impost sobre la renda de les persones físiques pateix canvis importants a causa de les novetats d'aquest 2023. Aquests canvis beneficiaran principalment les rendes baixes i suposaran un estalvi d'entre 300 i 550 euros. Hi ha tres factors principals que influiran en els impostos aquest any.

  • - Aquest 2023 el Govern va aprovar una reducció de la retenció fiscal per a rendes inferiors a 21.000 euros anuals. Forma part de les mesures del Govern per combatre els efectes de la crisi i la inflació dels preus.
  • - El govern també ha aprovat l'augment de les cotitzacions socials en el marc de la reforma de les pensions. L'objectiu és garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions, però també suposa un estalvi a l'IRPF.
  • - Les comunitats autònomes també apliquen rebaixes fiscals per fer front a la crisi i a la inflació. Però les rebaixes són diferents en funció de les rendes a cadascuna de les regions. S'estalvia més en unes que en altres.

Les rendes de 16.000 a 21.000 euros poden estalviar de 300 a 550 euros en funció de la comunitat autònoma on visquin. Pel que fa als contribuents amb més ingressos, els suposarà un estalvi de 150 euros. Les rendes mitjanes només notaran els canvis, ja que l'estalvi serà inferior a 10 euros.

Els llocs on pagaràs menys impostos

Les comunitats han fet servir la seva autonomia per adaptar les polítiques fiscals al context de crisi i inflació. Vuit comunitats autònomes han baixat l'IRPF, mentre que d'altres han optat per rebaixes fiscals d'altres tipus. L'estalvi a la propera Declaració de la Renda dependrà de cada comunitat.

Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.
Molts espanyols pagaran menys impostos a Hisenda aquest any | CatalunyaDiari

Per exemple, els contribuents solters i sense fills, menors de 65 anys i amb rendes de 16.000 euros, estalviaran 314 aquest 2023 a la Comunitat Valenciana. Per a rendes de 20.000 euros el màxim estalvi serà a Madrid. En canvi, el País Basc, Navarra i Catalunya són els llocs on més es pagarà.

Les rendes més altes tindran un benefici fiscal més gran al País Basc i a Madrid. On menys estalviaran, en canvi, serà a la Comunitat Valenciana. Aquests canvis s'expliquen per beneficis fiscals a favor de la natalitat, de certs col·lectius o per pal·liar la despoblació rural, per exemple.

Declaració de la Renda 2023

Cal recordar que tots aquests canvis afecten la fiscalitat del 2023, i per tant tindran impacte a la Declaració de la Renda de l'any que ve. Aquest any es declaren els impostos del 2022, que no van presentar canvis significatius. Per tant, no hi haurà un estalvi significatiu.

Pel que fa a les comunitats autònomes, l'altre gran factor de variació és l'impost de successions. Galícia, Cantàbria i Andalusia són les comunitats més beneficiades en aquest sentit. A Aragó, Astúries i el País Valencià són les regions on surt més car rebre una herència.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!