En qüestió d'uns dies entrarà en vigor un canvi laboral que afectés un col·lectiu concret. Es tracta del grup d'empleades de la llar . La gran majoria solen ser dones i no sempre compleixen amb la seva comesa en les condicions més adequades.
Amb aquesta modificació es pretén donar una major estabilitat a determinats llocs i oficis. Sobretot en aquells en què hi pugui haver certes llacunes quant a la legalitat. Dins d'aquest àmbit es podrien incloure les treballadores domèstiques .
S'hi introduirà un canvi que resultarà de gran importància per a elles. Es tracta de l'equiparació, pel que fa a la cotització, de la jornada parcial a la completa. Aquesta variació es començarà a aplicar a partir de l'1 d'octubre, publica El Periódico.
Això suposarà, doncs, que per cada dia que es treballi, encara que es tracti de manera parcial, implicarà una cotització completa. Per tant, les persones que estiguin contractades per 3 o 4 hores, per exemple, passaran a tenir la consideració de cotització completa.
En realitat, aquest assumpte és un dels grans problemes a què s'enfronten les dones. Cal no oblidar que elles ocupen la majoria d'aquests llocs, i de vegades queden excessivament desprotegides per aquestes mancances legals. Amb la introducció d'aquest canvi legislatiu es busca donar una resposta a una de les grans demandes del col·lectiu.
Equiparen la jornada parcial amb la completa
Al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) apareix publicada aquesta variació. «Amb la modificació de l'article 247 s'equipara la feina a temps parcial amb la feina a temps complet», apunten.
Afegeixen que serà «a efectes del còmput dels períodes cotitzats per al reconeixement de les pensions de jubilació». Però, també per a «incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal, naixement i cura de menor».
Cal no oblidar que les dones són històricament les grans oblidades a nivell laboral. Moltes van haver d'aparcar en algun moment la seva carrera professional per tenir cura de fills o persones grans. Tot això sense que veiessin reconeguda la seva tasca ni tampoc disposessin d'uns millors avantatges.
Asseguren que allò que es persegueix amb la modificació de l'article 248 és «la millora de les condicions dels treballadors a temps parcial». Entre les grans beneficiades hi ha les empleades de la llar. Sobretot perquè moltes no cotitzen per la jornada completa.
La majoria que treballa a temps parcial són dones
Un informe del Mercat de Treball de les Dones del 2022 revela que el 95% dels professionals amb reducció de jornada són dones. Això suposa un greu contratemps per al col·lectiu. D'això no n'hi ha cap dubte.
Principalment per la pèrdua de drets que es deixen pel camí en no estar cotitzant a temps complet. Això afectarà tant a l'hora de cobrar prestacions com a una pensió de jubilació.
Indiquen que «a efectes d'acreditar els períodes de cotització necessaris per causar drets a les prestacions de jubilació» i també d'«incapacitat permanent, mort i supervivència, incapacitat temporal i naixement i cura del menor» es tindrà en compte un aspecte.
En concret, els diferents períodes en què el treballador estigués donat d'alta amb un contracte a temps parcial. Al marge de la «durada de la jornada realitzada a cadascun», recull el BOE.
Per tant, sense importar el tipus de contracte o les hores cotitzades a la seva jornada ordinària, comptarà com un dia de cotització. Per entendre millor el cas, el sindicat USO en posa un exemple.
Una persona que hagués treballat amb una jornada del 60% durant 10 anys, aquest període l'hauria computat com a 6 anys de cotització. Però, amb aquest canvi de la norma ja li comptaria com 10 anys.