Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades

El que mai haurien de fer-te al contracte de lloguer amb la nova Llei d'Habitatge

Aquesta nova Llei, aprovada el maig d'aquest any, està destapant la picaresca dels espanyols

El sector dels lloguers d'immoble amaga molts secrets, així com alegalitats i certes estafes. A hores d'ara, és molt complicat dir que no a un lloguer d'habitatge, quan aquesta és una necessitat.

Tot i això, les condicions poden no ser les adequades o les desitjades per nosaltres. Però, moltes vegades i a causa de la poca oferta i altíssima demanda que existeix, hem de conformar-nos amb el que hi ha.

Aquesta situació és utilitzada per molts arrendadors per variar les condicions del contracte mitjançant alguns tripijocs. Per evitar aquestes neix la nova Llei d'Habitatge, impulsada pel govern Central. Per sortejar aquesta llei, es poden agafar diversos camins.

L'Agència Negociadora del Lloguer denuncia fraus després de la nova llei

L'ANA està denunciant l'aparició de fraus per part dels qui lloguen un o diversos immobles. A més, amb aquestes decisions no només es desfan de la nova Llei, sinó que també ho fan dels límits que imposa la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU).

Muntatge amb diversos treballadors reunits en una taula amb un ordinador i el mall d'un jutge
A partir d'ara, caldrà justificar el desplaçament temporal al nou habitatge | Pexels, Nejron

Plantejar un lloguer de temporada quan realment es lloga com a habitatge habitual amb una possible llarga estada és un frau. Perquè això sigui legal, el seu caràcter hauria de ser de caràcter eventual.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

A més, amb la nova llei, cal demostrar quina és la causa que ha portat a aquest moviment temporal. Per exemple, en cobrir un lloc de treball o en fer un curt període estudiantil lluny de casa.

Un altre frau que està proliferant és el lloguer per habitacions d'un habitatge per part d'una unitat familiar. En aquest cas, membres d'una família lloguen totes les habitacions d'un immoble per gaudir de tota la propietat. Això constitueix, sense dubtar-ho, un frau de llei.

L'ús creixent de lloguer turístic, oficines i 'lofts' també s'ha deixat notar. Això pot ser perquè aquestes opcions no estan regulades ni per la Llei d'Habitatge ni per la LAU. D'aquesta manera sortegen les restriccions de les lleis esmentades.

Hi ha algunes altres com els lloguers sense contracte que no es declaren. També la constitució d'usdefruits temporals per desfer-se dels cinc anys que estableix la Llei d'arrendaments urbans.

Muntatge amb l'interior d'una casa i un cercle amb un estora i dues sabates trepitjant-la
Amb l'aplicació de la nova Llei, pretenen tenir un control més gran dels fraus | Pexels, Pixelshot

Aquestes són les novetats de la nova llei d'habitatge

La nova Llei d'Habitatge 2023 comporta importants canvis en la regulació del lloguer. En aquest sentit, un dels aspectes clau és la possibilitat que cada comunitat autònoma tingui la potestat de declarar una zona com a «tensionada». Serà declarada així si el cost mitjà de la hipoteca o el lloguer supera el 30% de la renda mitjana de les llars.

També s'inclouen en aquesta categoria aquelles àrees on el preu de compra o lloguer d'habitatges hagi augmentat almenys un 3% per sobre de l'Índex de Preus al Consum (IPC) els últims 5 anys.

A més, un altre canvi significatiu es relaciona amb la regulació dels lloguers. A partir del gener del 2024, les actualitzacions de la renda ja no estaran lligades a l'IPC; al seu lloc, s'establirà un nou índex sobre això.

En el cas de contractes que expirin entre el 26 de maig i el 31 de desembre del 2023, l'augment del lloguer es determinarà mitjançant un acord entre les parts. Això no obstant, aquest no podrà excedir el 2% segons el que estableix l'Índex de Garantia de Competitivitat.

Pel que fa als contractes que vencen entre l'1 de gener del 2024 i el 31 de desembre del 2024, l'augment de la renda no podrà superar el 3%. A les zones tensionades, s'implementarà una nova regulació dels preus del lloguer en signar un nou contracte d'arrendament d'habitatge habitual.