Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un farmacèutic posant-se una mascareta FFP2

Canvis en l'ús de les mascaretes a Catalunya: s'haurien de portar en només 3 espais

Les mascaretes desapareixerien per complet als interiors, excepte en espais molt concrets

L'ús de la mascareta  «se suprimirà d'aquí poc». Així ho avançava fa unes quantes setmanes el president del Govern. El descens de casos per coronavirus  convida a l'optimisme i a la relaxació de mesures.

La pandèmia ha anat perdent força amb el pas dels dies. Ara mateix, la taxa de positius es troba per sota dels 500 punts per cada 100.000 habitants. D'alguna manera, això significa que cada cop més estem a prop d'una normalitat relativa.

Les mascaretes ja es van retirar a exteriors fa un mes, i ara s'està pendent de conèixer quan se suprimiran als espais tancats. A la Comunitat de Madrid ja han plantejat una possibilitat que es pot assemblar força al que tindrem en qüestió de setmanes.

Sol·liciten la seva eliminació a interiors, encara que amb tres excepcions. Caldria continuar-la utilitzant en residències, hospitals i el transport públic. Aquesta mesura va ser plantejada pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero.

Persones amb mascareta caminant pel carrer
La mascareta podria ser obligatòria en només tres espais. | Europa Press

La intenció és traslladar la proposta al Consell Interterritorial que se celebrarà dijous a Saragossa. Pretenen que sigui valorada per la resta de comunitats per aconseguir una implantació a nivell nacional. Aquesta opció només es tindria en compte durant la pandèmia de coronavirus.

La petició per suprimir les mascaretes en espais tancats encara no és oficial per part de les autoritats madrilenyes. No obstant això, el que sí que han confirmat és que deixaran de fer proves de manera general. Plantegen, a més, el Ministeri de Sanitat que s'elimini l'aïllament en els casos lleus i asimptomàtics.

El conseller ha explicat que «ens trobem en una fase de tendència descendent clara que requereix modificar l'estratègia nacional vigent». Entén que depenent de l'evolució de la COVID-19 caldrà informar el rastreig de la malaltia. En vista de tot això, s'espera que de la trobada d'aquest dijous entre comunitats se n'extreguin noves conclusions.

Retirar les mascaretes a exteriors va ser una de les primeres decisions que es va prendre en aquesta disminució de casos. Ara, la comunitat madrilenya recorda que cal dur a terme una transformació en el control de la pandèmia de «forma gradual». Una de les primeres accions que realitzaran serà la supressió de les proves de detecció de manera generalitzada.

Els responsables sanitaris seran els encarregats de determinar si cal o no fer-les. Tot dependrà del perfil del pacient, els símptomes i l'estat que presenti.

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
En el transport públic caldria continuar usant la mascareta.. | Pixabay

També aposten per acabar amb la comunicació dels casos positius als tests autodiagnòstics. Fins ara es podia informar a les autoritats per mitjà d'un telèfon gratuït.

Pel que fa a la comptabilització dels casos, es mantindria fer un control setmanal. A més, es recolliria la proporció de positius i el tipus de variants.

La retirada de les mascaretes, un objectiu cada cop més proper

Després de gairebé dos anys amb la mascareta, cada cop sembla més pròxim el moment de la seva retirada. El Govern madrileny, pendent de l'evolució dels casos, planteja una segona fase de desescalada.

Consideren necessari l'activació de la xarxa sentinella de vigilància de malalties respiratòries per als quadres lleus a hospitals i atenció primària. Es posaria el punt final a les restriccions d'accés als ambulatoris, encara que es mantindria la utilització de la protecció a la cara.

Un altre punt que tenen pendent de revisar fa referència a la normativa regional sobre el consum a espectacles. Sobretot en aquells en què el públic estigui dret. També a les consumicions a les pistes de ball i a la finalització del metre i mig de distància.