El visible canvi en la pell que s'ha descobert en malalts de Covid

Aquests símptomes poden allargar-se fins setmanes després d'haver superat el virus

Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V
Aquests símptomes poden allargar-se fins setmanes després d'haver superat el virus | FIDR

Malgrat que estem en plana segona onada de contagis per Covid-19, la comunitat científica segueix desconeixent el veritable abast i conseqüències d'aquest virus. Coneixem diversos símptomes clars, com la dispnea, la tos i altres símptomes molt similars als de la grip comuna, però hi ha efectes a llarg termini observats en centenars de pacients que han superat amb èxit la malaltia.

Un dels últims símptomes de llarga durada que s'han observat és l'aparició d'erupcions cutànies en diferents zones del cos, inclosos els peus; els dits poden canviar lleugerament de color. Aquesta observació ve detallada en un resum presentat al 29è Congrés de l'Acadèmia Europea de Dermatologia i Venereologia (EADV).

La Lliga Internacional de Societats Dermatològiques i l'Acadèmia Americana de Dermatologia ha extret conclusions a través de l'estudi de 990 casos de 39 països diferents: alguns pacients de llarga durada han experimentat símptomes prolongats a la pell durant més de 60 dies, encara que en alguns casos s'han allargat més de 150 dies.

En aquest sentit, cal destacar que la majoria de pacients que han entrat en el grup d'anàlisi van presentar els símptomes diversos dies i, fins i tot, setmanes després de la «fase aguda de Covid-19» i de diferents maneres. No obstant això, la majoria presentava erupcions a la pell i un lleuger canvi de color.

L'OMS alerta dels efectes a llarg termini

«És realment preocupant l'ampli espectre de símptomes que fluctuen amb el temps, els quals sovint es superposen i poden afectar qualsevol sistema en el cos», va manifestar recentment Tedros Adhanom, director general de l'OMS. Per aquest motiu, Tedros ha demanat als governs que siguin conscients d'aquests efectes i garanteixin l'accés a la salut de pacients que ja han superat la fase més complicada de virus.

«Aquest virus planteja un risc important i aquestes persones necessiten una atenció a llarg termini per recuperar-se completament, el que evidencia que la immunitat de grup no és eficaç i provocaria un nombre molt important de persones que haurien d'enfrontar-se a una llarga recuperació», ha assegurat.


Comentaris

envia el comentari