Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats

El govern valora canviar-ho: la decisió que ja es «plantegen» amb les mascaretes

La vicepresidenta Carmen Calvo s'ha pronunciat avui mateix

Un dels elements més visibles en aquesta lluita contra el coronavirus és la mascareta. La pandèmia l'ha convertit en una eina més del nostre dia a dia, ja que es tracta d'una de les formes més simples de tractar de disminuir la possible propagació de virus, i una cosa que preocupa els ciutadans sobre elles és el seu preu. Aquest mateix dilluns, la vicepresidenta Carmen Calvo ha parlat sobre el tema assegurant que una baixada de l'IVA de les màscares és «plantejable».

Des d'un primer moment Sanitat va recomanar a Espanya una sèrie de coses i comportaments individuals per intentar reduir al màxim l'exposició a la covid-19. Rentar-se les mans contínuament, distància de seguretat entre persones i, més endavant, l'ús de la mascareta.

Mentre que en un primer moment no es tractava d'una cosa obligatòria, amb el pas de les setmanes i mesos es va acabar imposant el seu ús com una de les mesures obligatòries per a intentar frenar l'expansió de virus. I és que tot i que pot ser que portar-les no garanteixi al 100% contagiar o ser contagiats, un ús adequat pot disminuir de forma bastant notable el risc que això passi.

Sigui com sigui, el que importa és que tothom es veu ara obligat a tenir mascaretes, ja sigui sanitàries, fetes a mà seguint les normes i recomanacions de Sanitat o d'algun altre tipus. L'obligació de dur-la a tot arreu l'ha convertit en un element indispensable que tothom ha de tenir i, per tant, en la gran majoria de casos, comprar. És per això que són moltes les queixes que hi ha respecte al preu de les mascaretes, ja que tenen un IVA del 21%. Aquest és el principal motiu de queixes, ja que són moltes les persones que consideren que s'han convertit en un bé bàsic pel qual no haurien de cobrar tants impostos.

Cal recordar que el mes passat ja va sorgir a Espanya una polèmica respecte a aquest tema en saber-se el preu que tenien les màscares en un país veí com Portugal. Va ser un espanyol de visita a l'esmentat país i veure que un paquet de 20 màscares es podia comprar per un preu d'1,74 euros, és a dir, cada màscara tenia un cost de 0,087 cèntims, molt més barat que a Espanya, on el preu està marcat en uns 0,96 cèntims per mascareta quirúrgica. El descobriment de l'home es va fer viral en xarxes i la polèmica per aquest tema va arribar a Espanya.

«És plantejable» abaixar l'IVA de les màscares

Aquest debat se li ha plantejat avui mateix la vicepresidenta primera del govern espanyol, després que la Comissió Europea hagi anunciat que no sancionarà aquells països que decideixin abaixar l'IVA de les mascaretes. Calvo ha afirmat que, malgrat que una baixada de l'IVA d'aquest producte «és plantejable», no es tracta del debat principal que s'ha de tenir en aquests moments.

Calvo ha volgut aclarir que de moment no és una cosa que s'hagi plantejat seriosament, encara que serà una decisió que podria prendre's: «Sempre estem oberts a poder estudiar-les, però som un govern absolutament exemplar a Europa per haver pres decisions fermíssimes», assegura.

En aquest sentit, ha afirmat que abaixar l'IVA de les mascaretes no suposaria per a l'Estat un gran perjudici a escala econòmica, de manera que podria ser viable prendre tal decisió, però, no ha volgut donar més detalls: «No és una gran quantitat i una gran decisió, que ens ho podem plantejar, que evidentment la norma que ho prohibeix està en vigor i que cada país està prenent decisions».