Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una classe buida i un cercle amb nens d'esquena amb motxilla

El canvi substancial que podria arribar molt aviat a totes les escoles de Catalunya

Aquest canvi neix de la necessitat de regular les noves tecnologies

El telèfon mòbil ha esdevingut un dispositiu imprescindible. Són moltes les persones que no sabrien viure sense tenir-lo a prop. Tot i això, també s'ha convertit en un problema en el cas dels més petits.

Per aquest motiu, països com ara França, el Regne Unit, Finlàndia i els Països Baixos, ja en prohibeixen l'ús als centres educatius. El motiu és que pensen que perjudica el rendiment acadèmic dels alumnes, així com la salut mental.

Tanmateix, a Espanya encara no està prohibit. La decisió, de moment, queda a càrrec de cada comunitat autònoma.

A Espanya, només algunes regions limiten l'ús del mòbil a les escoles

Actualment, no hi ha una legislació nacional sobre l'ús dels mòbils als centres educatius. Tot i això, sí que són diverses les regions que han decidit intervenir-hi. És el cas, per exemple, de Castella-la Manxa, que va ser pionera a prohibir-ne l'ús a les aules el 2014. Després, s'hi van sumar altres comunitats, com ara Galícia i Madrid. A la resta, és el mateix centre qui té la decisió final.

Muntatge d´un telèfon mòbil i una noia dient que no amb el dit
A Catalunya es poden utilitzar com a eines amb fins pedagògics a les aules. | Frank Vex

Les escoles són les encarregades de regular la situació

En la majoria dels casos, regular l'ús o no dels dispositius mòbils dins del centre educatiu recau sobre les mateixes escoles. Ara, moltes es plantegen efectuar-ne la prohibició, a causa de tots els problemes que comporta la seva utilització.

Segons l'última enquesta del Ministeri d'Educació, «Societat de la Informació als centres. Curs 2020-2021», sembla que l'ús del mòbil amb finalitats educatives supera el 50 % en el cas de secundària i el 57 %, a Batxillerat.

La regulació a les diferents escoles de Catalunya

Com dèiem, la regulació depèn de cada comunitat autònoma, encara que ben aviat hi podria haver una llei a escala nacional. A continuació, et mostrem què hi ha establert a Catalunya, a la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears.

De moment, a Catalunya els centres són qui decideixen quin ús del mòbil es pot fer als seus espais. Ara, però, tal com ha indicat la consellera d'Educació, Anna Simó, tot podria canviar. Ha anunciat que en les setmanes vinents s'iniciarà un procés de debat sobre l'ús del mòbil a tots els centres educatius de Catalunya.

Segons ha informat l'Agència Catalana de Notícies, en una entrevista a Ràdio 4, ha detallat que ha parlat amb el Consell Escolar per poder fer possible la iniciativa. Ha dit que es redactarà un document de bases que inclourà preguntes relacionades amb l'eventual prohibició i ha defensat que aquesta ha de ser una decisió consensuada amb els claustres i les famílies.

Muntatge amb un nen aixecant la mà en una classe d'institut i un cercle amb unes mans fent servir un mòbil
La majoria de les comunitats deixen la competència a cada centre. | Rattanakun, Monkey Business Images

Segons ha indicat, si la majoria d'escoles aposten per la prohibició, el departament establirà el marc i la forma en què s'haurà de fer. Malgrat tot, ha remarcat que més de la meitat d'instituts ja han regulat aquesta qüestió i ha insistit en l'autonomia de centre.

Rosselló: «no resoldria res»

La consellera Anna Simó ha tornat a insistir que la prohibició del mòbil «no resoldria res» perquè des del seu punt de vista aniria en contra del que el departament ha defensat en els darrers anys. «Hem apostat per ajudar els alumnes a assolir una competència digital adequada i fugir dels abusos de les pantalles, els mòbils i les tauletes», ha indicat.

Amb tot, ha admès que es tracta d’una problemàtica que està a l’ordre del dia, i per això ha acordat amb el Consell Escolar de Catalunya iniciar un procés de debat a tots els centres educatius catalans al voltant d'aquest tema.

«Espero que abans d’acabar el mes d’octubre o a principis de novembre ja es pugui posar en marxa aquest debat a partir dels consells territorials», ha comentat. 

Muntatge amb diversos nens i nenes asseguts usant el mòbil i un senyal de prohibició
En algunes regions es prohibeix l'ús del mòbil fins i tot a l'esbarjo. | Studioroman, Twemoji

Pel que fa a la Comunitat Valenciana i a les Illes Balears, són els centres els encarregats de regular l'ús en cada cas, ajustant-se a les necessitats de cada escola. De moment, no han fet cap comunicat respecte al cas.