Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona al sofà amb un ventall i un cercle amb el mapa de temperatures màximes de l'AEMET

«Això és un disbarat»: Un meteoròleg de l'AEMET avisa d'un 'salt sense precedents'

Aquest expert de l'AEMET destaca les temperatures registrades les últimes setmanes

Un meteoròleg de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), JJ González Alemán, ha enviat una sèrie d'advertiments. A través de les xarxes socials defineix el que està succeint com a «un disbarat».

Aquest expert es pronuncia sobre «un gran salt totalment sense precedents». Bàsicament, es refereix a les dades registrades durant les últimes setmanes. Amb la informació de «les reanàlisis sobre el comportament tèrmic de setembre a escala global» es pot apreciar aquest repunt important.

Segons la seva opinió, considera que «estem movent-nos cap a un altre nivell». Aclareix que el responsable d'això no és el «volcà Hung Tonga-Hunga», tal com ja «ha estat analitzat per diversos estudis». Apunta que, en «el cas de contribuir-hi, s'ha determinat que és potencialment menyspreable, al voltant de 0,035 °C d'escalfament global».

Per analitzar aquesta variació, el meteoròleg de l'AEMET recorre a una gràfica on hi ha representada «l'anomalia dels setembres de cada any respecte a la mitjana climatològica de setembre».

L'AEMET alerta del que ha d'arribar

Des de l'AEMET també han volgut oferir la seva valoració sobre el que ha d'arribar durant les pròximes jornades. Des de fa deu dies estem arrossegant a la major part de la Península una calor inusual que s'atribueix a l'estiuet de Sant Miquel. La qüestió és que aquest any ha irromput abans i, a més, ha estat molt més extens.

A través d'un fil a la xarxa social X (abans Twitter) revelen que el bon temps es mantindrà encara uns quants dies més. Expliquen que «el bloc anticiclònic persistirà fins a principi de la setmana que ve». Això provocarà que «les temperatures continuïn notablement per sobre del que és normal per a aquesta època».

Muntatge amb un cel assolellat amb algun núvol de fons i el mapa de temperatures màximes de l'AEMET
Aquest divendres, les temperatures es mantindran elevades a gran part del territori espanyol. | Pexels, AEMET

La calor i l'escassetat de pluges predominaran almenys fins a dilluns que ve, fet que generà una gran estabilitat tèrmica. Les precipitacions només van fer acte de presència durant la jornada de dimarts, encara que van ser febles i de caràcter puntual a àrees del Cantàbric.

Ara bé, el que realment crida l'atenció és que s'estan batent rècords de temperatura a Espanya en un mes d'octubre. El 2 d'octubre passat, per exemple, Bilbao va superar l'anterior registre en una mica més de 3 °C. Per la seva banda, en sis estacions més també es van superar marques que pertanyien al dia anterior.

A la capital biscaïna es van marcar 36,7 °C i posava fi així a un rècord que es mantenia des del 2 d'octubre de 1985. Els altres llocs on es van batre els registres un mes d'octubre van ser Càceres, Còrdova, Ciudad Real, Jaén, Terol i Valladolid.

Destaquen que «encadenem quatre rècords consecutius de dies càlids». Per això comptabilitzen els dies 29 i 30 de setembre, a més dels dos primers dies d'octubre, però el més probable és que aquesta tendència no s'aturarà aquí.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

S'esperen més rècords

Des de l'AEMET afegeixen que «la predicció assenyala que podríem tenir nou rècords més de dies càlids més». Per tant, s'arribarien a comptabilitzar un total de 13 durant aquest episodi. Admeten que, si es compleixen els pronòstics, s'assoliria a mitjans de mes «33 rècords de dies càlids el 2023». I el més curiós de tot és que cap seria de dies freds, i això no és gens habitual.

Amb «un clima no alterat» el més normal serien «cinc rècords de cada en un any complet», però en aquest exercici es trencaran totes les previsions. Caldrà parar atenció a les prediccions del cap de setmana.

Preveuen un nou repunt dels termòmetres, que tornaran a situar-se un cop més per sobre dels 30 °C. Serà una situació generalitzada a gran part d'Espanya. El panorama podria experimentar una variació a partir de la setmana que ve, coincidint amb el pont del Pilar.