Gonzalo Bernardos sempre es mostra molt clar amb les previsions econòmiques. Les últimes dades conegudes no conviden precisament a l'optimisme. De fet, el conegut economista augura un «hivern dur».
Aquestes apreciacions arriben després de conèixer-se les estadístiques de l'atur del setembre, amb les llistes augmentant en 19.768 nous aturats. Al programa de La Sexta 'Más vale tarde' es va encarregar d'oferir la seva valoració. Va mostrar la seva preocupació per tot el que encara ha d'arribar.
L'increment del nombre d'aturats entrava als plans. Era una cosa esperada després que finalitzés el període estival, que és una època molt propícia per a l'ocupació a causa del turisme i la restauració. Considera que no estem davant «una situació inèdita ni prou pitjor del que és habitual».
De fet creu que aquests números «estan bé». En qualsevol cas, amb vista als propers mesos augura un període una mica complicat per a la nostra economia. Sosté que «el problema no són les xifres d'ara, sinó les que poden ser al novembre, el desembre, el gener i el febrer».
Des de fa un temps s'aprecia una certa recessió en certs sectors. «Fa sis mesos que estem amb les vendes a les empreses baixant», apunta l'economista català. A això se li suma també la pèrdua de poder per part de la indústria que «està començant a afectar les companyies de serveis».
El professor d'Economia també es va aturar al capítol de les ajudes. Els fons europeus «no estan arribant com voldríem». Amb tot això, es donen les condicions necessàries perquè l'hivern sigui especialment dur.
El barceloní, fins i tot s'atreveix a vaticinar que «arribarà abans». Possiblement a partir del novembre ja es comencin a apreciar les conseqüències.
Empitjorament de les dades a l'últim trimestre de l'any
Gonzalo Bernardos explica que «comencem creixent el 0,6%», però hi ha la possibilitat que «l'últim trimestre de l'any sigui del 0,1%». Per tant, al tram final del 2023 es produirà un empitjorament que es pot allargar més del que s'ha pensat inicialment.
L'expert assegura que «no veig res absolutament greu» a totes les dades que s'han donat, però detecta la presència d'un factor que pot passar molta factura a les famílies: «la pujada dels tipus d'interès». D'aquesta manera les hipoteques continuaran pujant i les llars es veuran molt perjudicades Principalment, perquè no disposaran de tants recursos per gastar. Quan passa una situació d'aquestes característiques, també hi ha una tendència a estalviar més per evitar possibles imprevistos en el futur.
Les empreses també hauran d'esquivar aquest contratemps. Presenten «més dificultats per invertir i per crear ocupació». La conjuntura econòmica es veuria molt afectada i passaria d'«un creixement robust a pràcticament l'estancament», explica l'economista de Barcelona.
Fins i tot no es descarta que uns quants països de la zona euro «tinguin una baixada del PIB». Això donaria com a resultat una «recessió», indica l'economista.
Una situació que durarà poc temps
Ens enfrontem a un escenari una mica complex, però tampoc no és qüestió d'alarmar-se. Gonzalo Bernardos estima que aquest període «durarà poc», i l'economia tornarà a reactivar-se una vegada que torni la primavera.
Però el gran dubte que té el professor d'Economia és com hi resistiran els llocs de treball. Segons la seva opinió, entre finals del 2023 i principis del 2024, «es perdran bastants dels llocs de treball creats». Això provocarà que la cerca de feina es compliqui molt més.
No només les famílies, com advertíem amb anterioritat, es veuran perjudicades. També ho notaran les empreses que es trobin en números vermells i els seus empleats. Un altre tema que influeix sobre l'economia és el període d'incertesa política. Encara no se sap si hi haurà repetició de les eleccions.