Dona agafant un carnet de conduir espanyol.

El canvi substancial amb el carnet de conduir que pot arribar molt aviat

Aquest possible nou canvi ja ha generat controvèrsia

Treure's el carnet de conduir és un somni per a molts i una necessitat per a d'altres. Són molts els possibles conductors que volen complir la majoria d'edat per obtenir el seu permís a Espanya.

Tot i això, en aquest sentit, sembla que arriben novetats per part d'Europa. En alguns països de la Unió ja es permet obtenir el carnet de conduir amb menys edat. Aquesta mesura podria acabar arribant molt aviat al nostre país.

Tot i que de moment és tan sols una proposta de la Comissió Europea, ja hi ha moltes opinions, tant a favor com en contra. I és que això ho podria canviar tot, una vegada més.

Aquest és el gran canvi amb el carnet de conduir que pot arribar aviat

Des de la Comissió Europea s'ha plantejat una proposta que no ha passat desapercebuda per a ningú. S'hi recull la idea que els joves puguin obtenir el carnet de conduir a partir dels 17 anys per portar tant cotxes com furgonetes.

Part de darrere d'un carnet de conduir
La Comissió Europea proposa que els joves de 17 anys es puguin treure el carnet | cedida

Aquesta mesura inclou l'obligació que el menor hauria d'anar acompanyat d'un adult fins que ell mateix complís la majoria d'edat. A partir d'aquell moment, el conductor podria portar el vehicle en solitari, com passa actualment.

El problema dels conductors novells

Des de Brussel·les, així mateix, han demanat als països europeus que endureixin la vigilància. Sobretot, sobre els conductors novells. La raó és que aquests són els que concentren la taxa d'accidentalitat més gran.

Actualment, en dos de cada cinc cotxes fatals hi ha un conductor menor de 30 anys involucrat. Per això, se suggereix aplicar un període de prova de fins a dos anys per als nous conductors.

Hi haurà tolerància zero al consum d'alcohol al volant. És a dir, la taxa d'alcohol a la sang permesa per als joves passaria a ser 0,0. De fet, això és quelcom que diverses organitzacions fa anys que demanen, encara que mai s'ha dut a terme.

Altres països ja ho permeten

A altres països de la Unió Europea, com Alemanya i Àustria, ja està permès obtenir el carnet de conduir a l'edat de 17 anys. Tot i això, a Espanya, aquesta mesura encara no està implantada.

De moment, al nostre país només es pot obtenir el permís de conduir quan es compleix la majoria d'edat. Tot i això, els joves poden presentar-se a l'examen pràctic amb 17 anys i nou mesos d'edat.

Així mateix, els conductors nous tenen un període de prova d'un any. La Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les sigles, té establerta per a aquests conductors una taxa d'alcohol diferent de la de la resta. Aquesta és de 0,3 g per litre de sang o 0,15 mg per litre d'aire respirat.

Una proposta per reforçar la seguretat viària

La proposta llançada per la Comissió Europea busca reforçar la seguretat viària a tots els països europeus. L'objectiu és que no hi hagi víctimes mortals en accidents de trànsit a l'any 2050.

Imatge d'una dona conduint un volant d'un cotxe Toyota
Des d'Europa busquen perseguir els delictes més freqüents | Getty Images

D'aquesta manera, volen que tots els països cooperin per perseguir els delictes vials i reforçar les penes de les infraccions més freqüents. A més, des de la Comissió proposen crear una base de dades perquè hi puguin accedir tots els països membres de la UE.

Major persecució als delictes comuns

Com a dada, de les més de 14 milions d'infraccions que es van cometre a la carretera el 2019, el 40% van quedar impunes. En aquest sentit, la Comissió Europea demana que es persegueixi i penalitzin els delictes més comuns. Aquests són l'excés de velocitat i el consum d'alcohol al volant.

D'altra banda, exigeix endurir la persecució d'altres infraccions. Entre elles, no respectar la distància de seguretat, els avançaments i els estacionaments que puguin ocasionar perill o conduir en direcció contrària.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!