Fotografia d'una bombeta

Avui canvia la tarifa de la llum: Com ens afectarà i 3 consells per estalviar

La nova factura de la llum pot encarir el rebut: t'expliquem com pagar menys

Aquest dimarts, 1 de juny, Espanya estrena una nova factura de la llum. Els canvis en diversos dels conceptes que paguem en la nostra factura elèctrica afectaran directament a les butxaques de tots els espanyols, per la qual cosa és molt important conèixer al detall quines són les modificacions que es produiran i què podem fer per estalviar al màxim en electricitat. Els canvis afecten a tot el món, des de llars fins a empreses, per tant, convé prendre nota de totes les novetats i dels trucs que podem aplicar en el nostre dia a dia per evitar pagar més del que seria desitjable.

El primer que cal subratllar és que els usuaris no han de fer res: els canvis s'aplicaran de forma automàtica, de manera que no cal fer cap gestió al respecte. Actualment hi ha dos tipus de contractes elèctrics: el PVPC i el de mercat lliure. Pel que fa al primer, els comercialitzadors ajustaran els preus i cobraran segons els nous trams horaris; mentre que en el mercat lliure les empreses poden triar entre canviar el contracte o mantenir els preus fixos i ajustar els costos.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Els canvis en la factura: més pes del consum d'electricitat

La nova factura de la llum dona més pes en el preu final al consum real d'energia: representarà un terç del qual paguem. La resta de conceptes, que són quantitats fixes, tindran un pes menor en la factura. A quins conceptes fixos ens referim? Es tracta dels peatges, els càrrecs, una comissió a la companyia elèctrica, el lloguer de l'equip, els impostos, i la potència contractada.

Fixem-nos primer en el consum, que és la part variable i, com diem, la qual guanya importància des d'ara. A partir de l'1 de juny, en funció d'en quin moment del dia consumim l'energia elèctrica, la pagarem més cara o més barata. Les franges horàries es dividiran en tres trams, en funció del preu del consum d'energia:

  • Punta (preu més car): de 10h a 14h i de 18h a 22h de dilluns a divendres.
  • Pla (preu intermedi): de 08h a 10h, de 14h a 18h i de 22h a 24h de dilluns a divendres.
  • Vall (preu més barat): de 00h a 08h de dilluns a divendres i de 00h a 24h dissabtes i diumenges i festius nacionals.

D'aquesta manera, el mateix consum en hores vall pot arribar a sortir fins a un 95% més barat que en hora punta. La diferència, doncs, serà notable, de manera que traslladar alguns usos d'electrodomèstics a hores vall pot suposar un estalvi molt important. Així doncs, tenint en compte que el consum tindrà més pes en la nova factura, val la pena que, en la mesura del possible, controlem els horaris en què usem l'electricitat, ja que ens permetrà pagar menys.

Més canvis: la part fixa de la factura també varia

Però a part del consum, hi ha altres canvis en la factura que afectaran el preu final; tots ells es troben a la part de costos fixos. Vegem-los:

Els peatges

El primer està en els peatges. Actualment —potser us sonaran—, cada factura tenia un tipus de peatge diferent: 2.0 A, 2.0 DHA, 2.0 DHS, 2.1 A, 2.1 DHA i 2.1 DHS. Un embolic que se simplifica: tothom passarà a pagar un únic peatge, el 2.0 TD. Però, a la pràctica, què significa això? Per als 19 milions d'usuaris que encara no tenien tarifa de discriminació horària, pagaran menys pel peatge: poden estalviar de 17 a 197 euros anuals. En canvi, els 10 milions que ja tenien una tarifa segons el seu consum horari, pagaren una mica més: de 24 a 46 euros anuals.

La potència contractada

L'altra part fixa de la factura que canvia és la potència contractada. Mentre que, fins ara, tan sols es podia contractar una potència per a tot el dia, ara la jornada es divideix en dos trams diferents. Per a cada un d'ells, es pot contractar una potència. Quins són aquests trams? El tram Punta i el tram Vall... ull! No els confonguem amb els trams punta i vall del consum, perquè són qüestions diferents. Aquí parlem de potència contractada.

  • Tram punta: de 08h a 24h de dilluns a divendres.
  • Tram vall: de 24h a 08h de dilluns a divendres i de 00h a 24h dissabtes i diumenges i festius nacionals.

Per a cadascuna d'aquestes dues franges es podrà contractar una potència diferent entre les diverses disponibles, de manera que podrem adaptar-la al nostre consum real i, per tant, pagar menys: no cal, per exemple, tenir contractada tanta potència per al tram vall si, a priori, el nostre consum és molt menor.

Així doncs, la potència que es contracti en hores vall pot ser un 95% més barata que la de les hores punta, de manera que, si a algun usuari no li importa posar rentadores, rentavaixelles o utilitzar altres electrodomèstics potents de matinada, aquesta pot ser una bona oportunitat per aconseguir un estalvi notable. I per adaptar-se als nous trams de potència, es permetran dos canvis de potència gratuïts fins al 31 de maig de 2022; a partir de llavors, es podrà canviar la potència pagant i només un cop a l'any.

Tres trucs per estalviar més en el nostre consum d'electricitat

Ara que ja sabem quins canvis significarà la nova factura de la llum, la pregunta que a tots se'ns ocorre és clara. Què podem fer per estalviar en la nostra factura? L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja ha donat tres consells que, aplicats, poden suposar una rebaixa en el que paguem d'electricitat, i per tant un alleujament per a les nostres butxaques.

Consumir en hores més barates

És evident que consumir en hores vall tindrà efectes positius en estalvi, malgrat que les franges de matinada entre setmana no són les que més s'adapten al nostre dia a dia, però el cap de setmana, que és completament vall, pot ser una oportunitat per a usar els electrodomèstics que més consumeixen.

Aprofitar els nous trams de potència

L'oportunitat de poder contractar dues potències diferents també és una ocasió per pagar menys. El simple fet de contractar menys potència en les hores on menys consumim serà ja un estalvi, però si a algú li va bé contractar l'ús més gran d'electricitat en les hores vall, l'estalvi serà molt important, ja que la potència en hores vall és fins a un 95% més barata i, en aquest cas, en hores punta no necessitaria tanta potència pel que podria contractar una menor i, en conseqüència, també més barata.

Comparar i triar la millor tarifa

Finalment, l'OCU recomana als usuaris amb factura de mercat lliure que aprofitin les novetats i la seva aplicació pràctica per informar-se de com els afectarà l'adaptació que faran les seves comercialitzadores. Si no els convenç, els recomana que busquin altres tarifes que s'adaptin més a la seva situació i canviïn el seu contracte a fi i efecte de poder aconseguir augmentar el seu estalvi.