Imatge d'un dia de vent i pluja

Avís per l'imminent canvi de temps a Catalunya: molta precaució

Un total de 20 comarques estan en alerta per les fortes ventades que podrien arribar a superar els 90 km/h

Arriba un nou canvi de temps a Catalunya. Després d'haver gaudit d'unes jornades amb un sol radiant i on els termòmetres han marcat valors típics del mes de juny, les temperatures baixaran a partir d'aquesta tarda de dilluns. El vent també farà acte de presència amb ratxes que superaran els noranta quilòmetres per hora en diversos punts del territori català.

Tot i que la primavera no començarà de forma oficial fins al pròxim dilluns, vint de març, les temperatures suaus i les estones de sol ja s'han fet veure en aquests darrers dies. Tant és així que a les quatre províncies catalanes s'han assolit valors superiors als vint-i-cinc graus. Tot això a principis del mes de març.

20 comarques en aleta per ratxes que poden arribar als 90 km/h

No obstant això, els mapes meteorològics indiquen que aquesta situació finalitzarà aquesta tarda de dilluns, i que a partir de demà, els valors als termòmetres marcaran entre sis i deu graus menys. Aquesta baixada notable de les temperatures també vindrà acompanyada de fortes ventades i d'alguns xàfecs en diverses comarques catalanes.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Pel que fa a aquesta tarda, el Meteocat ha activat una nova situació meteorològica de perill. Aquesta vegada es tracta de fortes ventades que afectaran un total de vint comarques repartides en les quatre províncies catalanes. El vent s'imposarà de component sud i oest entre fluix i moderat amb alguns cops forts a punts del litoral de Tarragona, Barcelona i Girona, també a zones elevades del prelitoral amb ratxes màximes superiors als setanta km/h.

A cotes elevades del Pirineu hi haurà alguns cops molt forts que podrien arribar a sobrepassar els noranta km/h. A partir del vespre entrarà vent de component oest a bona part de Catalunya i de caràcter moderat amb cops forts. També bufarà la tramuntana entre moderada i forta a les comarques de l'Empordà.

Imatge del temps per aquesta tarda de dilluns, tretze de març
Imatge del temps per aquesta tarda de dilluns, 13 de març. | Meteocat

Concretament, les comarques que estan en alerta per vent són: el Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, el Gironès, la Selva, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, l'Alt Penedès, l'Anoia, la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Baix Penedès, el Tarragonès, el Baix Camp, les Garrigues, el Pla d'Urgell i el Segrià.

Per la seva banda, Protecció Civil ha posat en prealerta el pla VENTCAT, així ho ha anunciat al seu perfil de Twitter: «Prealerta VENTCAT de Protecció Civil. Ratxes de vent >72 km/h. Durant el dia d'avui a cotes altes de l'Alt Pirineu, Gironès i la Selva. Durant la tarda i vespre a tot el sector central. Litoral i prelitoral central, amb afectació al Barcelonès».

Precipitacions en diversos punts del territori

Les precipitacions també s'esperen per aquesta tarda de dilluns al Pirineu i Prepirineu lleidatà. Les pluges seran d'intensitat entre feble i moderada i s'acumularan quantitats de precipitació minses o poc abundants. No es descarta que aquests xàfecs vagin acompanyats de tempesta, en punts concrets del territori.

La cota de neu se situarà inicialment als 2.400 metres i anirà baixant. Al final de la jornada se situarà als 1.600 al Pirineu i entre els 1.700 i 1.900 metres a la resta.

Temperatures suaus de cara als pròxims dies

Després que fa deu dies estiguéssim en valors sota zero i que aquest cap de setmana tinguéssim un petit estiu, les temperatures es normalitzaran de cara als pròxims dies. La màxima d'aquest dilluns i dimarts serà entre lleugerament i moderadament més baixa al litoral i prelitoral. Els valors més elevats de cara a aquests dimarts es donaran a les Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona arribant a superar tímidament els vint graus a la costa.

Les temperatures aniran a la baixa en els pròxims dies. Els valors mínims al Pirineu es donarà al final de la jornada arribant als sis graus aquest dilluns i dos graus dimarts.