Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Targeta

Carrefour i Lidl obliguen a pagar amb targeta si les teves compres superen una xifra

Els supermercats poden comptar amb un límit establert per als pagaments en efectiu

Segurament fa anys que efectues les compres sense saber que els supermercats tenen un límit. Encara que cada vegada sigui menys comú pagar en metàl·lic, la veritat és que els clients que optin per aquest mètode de pagament podrien trobar-se amb una «barrera» per efectuar les seves compres.

És el cas de cadenes com Carrefour o Lidl, les quals compten amb un límit fixat respecte a la quantitat de diners en efectiu que pot pagar una persona als seus establiments.

El límit d'efectiu de què disposen cadenes com Carrefour o Lidl

Si no vols trobar-te amb la incòmoda situació de quedar-te sense la teva compra per haver traspassat aquest límit, t'interessarà conèixer fins a quina quantitat és possible pagar en efectiu. Sobretot, si formes part d'aquest grup de consumidors que continua sent fidel partidari de pagar-ho tot en efectiu i no de forma electrònica.

Per això, en cas que vulguis pagar únicament amb monedes i bitllets, hauràs de respectar el límit que es troba als 999,99 €. És a dir, si el cost de la teva compra és superior als 1.000 €, hauràs d'abonar la diferència amb un altre mètode de pagament o pagar directament tota la compra amb aquest mètode.

Imatge d'un home pagant amb targeta
Un cop superat el límit, cal pagar amb targeta. | Getty Images

Encara que hem esmentat concretament Carrefour i Lidl, la veritat és que la majoria de supermercats compten amb aquesta «normal», com també és el cas de Mercadona. Han assenyalat que el motiu que sustenta aquesta decisió no és cap altre que el que dicta la Llei a Espanya. En un apartat de la seva pàgina web, confirmaven que: «Per llei, no podem acceptar pagaments en efectiu de més de 999,99 €. Si l'import de la teva compra és superior, pots pagar fins a aquesta quantitat en efectiu i la resta de la compra, amb targeta».

La normativa que justifica el límit imposat pels supermercats

Les cadenes de supermercats aclareixen que, malgrat els possibles inconvenients, la presa d'aquesta mesura es basa en l'article 18 que recull la Llei 11/2021, impulsada per oferir mesures de prevenció a la ciutadania amb la intenció de frenar el frau fiscal.

D'aquesta manera, el límit per pagar en metàl·lic ha passat dels 2.500 € fins a la quantitat actual. Tal com recull el BOE: «No es podran pagar en efectiu les operacions, en què alguna de les parts intervinents actuï en qualitat d'empresari o professional, amb un import igual o superior a 1.000 € o el contravalor en moneda estrangera».

Pagar en efectiu continua sent una pràctica habitual a Espanya

Encara que el més comú sigui pensar que el pagament electrònic és l'opció preferida dels consumidors, el darrer estudi del Banc d'Espanya ho desmenteix. Segons en anàlisi que va dur a terme l'entitat bancària, els diners en efectiu continuen sent el mitjà principal de pagament, ja que és el que es fa servir amb més freqüència.

En segona i tercera posició és possible trobar les targetes o els dispositius mòbils, com ara els telèfons o els rellotges intel·ligents. Així mateix, l'estudi ha confirmat que la majoria de la població està a favor de continuar fent servir l'efectiu. Ho creuen, sobretot, els usuaris de més edat, ja que l'ús diari de l'efectiu és més freqüent entre els més grans de 54 anys (71 %) i no tant entre els més joves (43 %).

Tot i això, el pagament en efectiu compta amb un «desavantatge» que també ha recollit l'estudi: la qualitat i la conservació dels bitllets hauria de millorar, segons els participants de l'estudi. Per a ells, les mesures haurien de centrar-se especialment en els bitllets de menor valor, ja que solen ser els més afectats.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!