Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un paraigües sota la pluja.

El canvi de temps definitiu que arriba ja a Catalunya: passarà els propers dies

L'AEMET anuncia l'arribada del fred i la pluja la setmana que ve, i serà per quedar-s'hi

Després de sis mesos de calor extrema, una cosa insòlita a Catalunya, el mes de novembre porta per fi pluja i fred. L'entrada d'un nou front i la formació d'una DANA continuaran descarregant tempestes a la Mediterrània. La inestabilitat s'estendrà a altres parts del país els pròxims dies.

Els meteoròlegs anuncien l'arribada de diversos fronts atlàntics que provocaran una sèrie de tempestes a Catalunya. Això portarà el tan anhelat fred, després d'uns mesos de setembre i octubre atípics. El 15 de novembre podria marcar el punt d'inflexió per a l'arribada de la tardor.

Imatge d'un dia de pluja a Barcelona
La tardor arriba per fi a Catalunya en ple novembre. | EFE
 

La predicció del temps per als pròxims dies anuncia la fi de les temperatures d'estiu, que ha deixat unes setmanes d'altes temperatures i sequera. És una bona notícia per als pantans, que estan registrant nivells molt preocupants. A partir de la setmana que ve arriben el fred i la pluja, i ho fan per quedar-s'hi.

Situació d'alerta

Però no només Catalunya patirà l'arribada del canvi de temps. A Mallorca, amb 130 litres per metre quadrat, i Alacant, amb 50, ja ho estan notant amb la força de la DANA.

Aquest fenomen es troba ara sobre el sud de la península. Tot i que s'esperen xàfecs amb tempesta a Catalunya, al País Valencià i a Múrcia.

Les tempestes s'estendran cap a Castella-la Manxa a la part oriental i la part est d'Andalusia. Avui podrien caure més de 100 litres per metre quadrat a Catalunya, al País Valencià i a les Balears. S'esperen pluges torrencials que descarreguin amb molta intensitat en un curt espai de temps.

A la resta de la península, el temps serà fred i ennuvolat, però sense pluja, i se suavitzarà durant el cap de setmana. Les primeres pluges podrien arribar aquest cap de setmana al nord d'Extremadura, al sud de Castella i Lleó i a la Comunitat de Madrid. La DANA s'anirà desplaçant de mica en mica cap a l'interior de la península.

L'evolució per als pròxims dies

Diumenge s'espera l'arribada de fronts atlàntics amb borrasques, que deixarà pluges al vessant nord-oest del país. Al llarg de la tarda s'espera que descarreguin fins a 60 litres per metre quadrat a la Galícia occidental. Seguiran els xàfecs a la Mediterrània, encara que aniran perdent intensitat.

El plat fort arriba la setmana que ve amb la presència d'un front que deixarà pluges a bona part del país. Les més abundants cauran a Galícia, el cantàbric, els Pirineus i el Sistema Central. Molta atenció també al sud de Castella i Lleó i al nord d'Extremadura, on podrien ser especialment intenses.

Els fronts borrascosos de l'Atlàntic aniran deixant tempestes a gairebé tot el país al llarg de la setmana. A la meitat nord i l'oest de la península les pluges seran localment fortes i persistents. L'agència meteorològica confirma així el canvi de temps definitiu arreu del país i també a Catalunya la setmana que ve.

El fred i la pluja es queden

Segons l'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), la setmana vinent portarà el canvi definitiu a Catalunya. Direm adeu a les temperatures més típiques de l'estiu i saludarem a la tardor de veritat, amb pluja i temperatures més fredes. Dimarts serà el punt d'inflexió, amb pluges generalitzades a pràcticament tot el país.

El canvi de tendència ha estat saludat amb optimisme per part de l'AEMET, que espera que es posi fi al problema de la sequera. Segons els meteoròlegs, pot caure més pluja del que és habitual, especialment al nord peninsular. Anuncien la que pot ser la setmana més plujosa de la tardor a moltes zones.

La pluja dels fronts atlàntics portarà una baixada de les temperatures, especialment durant el dia. Dimecres podria oferir una treva, amb temperatures una mica més càlides a la zona mediterrània. Després s'instal·larà un temps fred i plujós durant tot el que queda de novembre.