Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge de gent amb paraigües i cotxes i un cercle amb el mapa de precipitacions de l'AEMET

Canvi de temps radical: L'AEMET confirma pluges i baixada de temperatures des d'avui

La inestabilitat es notarà sobretot al nord d'Espanya

Després de l'onada de calor dels darrers dies, Espanya experimentarà un important canvi respecte al temps. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) adverteix de l'aparició de pluges i una caiguda dels termòmetres a partir d'avui.

Augmentarà la inestabilitat, amb tempestes acompanyades de precipitacions i calamarsa, sobretot al nord. Estarà motivat per la posició de l'anticicló de les Açores a l'Atlàntic, que provocarà l'entrada de vents del nord cap a la zona més septentrional de la Península.

«Hi haurà pluges als Pirineus, al nord de Galícia i a la regió cantàbrica», apunta el portaveu de l'AEMET, Rubén del Campo. A la tarda és molt probable que es produeixin episodis tempestuosos en àrees de muntanya. Podrien ser localment forts i amb calamarsa a Catalunya, als Pirineus, al sud d'Aragó, al nord de la Comunitat Valenciana i al Sistema Ibèric.

Les precipitacions aniran acompanyades de disminució dels termòmetres. Al nord-oest cauran uns 6 graus respecte als valors registrats dimecres. Tot i això, a la resta del país no es produiran grans variacions en aquest sentit.

Una jornada més, les temperatures tornaran a depassar els 36 °C a gran part del sud i centre peninsular. En algunes províncies, com ara Sevilla o Còrdova, el mercuri es dispararà fins a 39 °C. Al terç nord, l'ambient resultarà una mica més agradable, amb termòmetres que no passaran dels 22 °C a Oviedo o Vitòria.

Dona amb un paraigua al carrer al mig d'un temporal de pluja
Les precipitacions i les tempestes seran més freqüents al nord d'Espanya. | Europa Press

Les pluges continuaran durant divendres

La jornada de divendres serà força similar, ja que hi haurà predomini de cels poc ennuvolats, amb precipitacions des de primera hora a l'extrem nord. «Aquestes pluges cessaran al llarg del dia als Pirineus i Catalunya. Així que hi haurà una mica més d'inestabilitat i tempestes, que podran ser localment fortes», apunten des de l'AEMET.

Amb el pas de les hores «aniran creixent núvols d'evolució i es podran formar tempestes» a altres punts d'Espanya, com ara a les Balears i a l'interior de la meitat oriental peninsular.

Els termòmetres continuaran disminuint de manera generalitzada entre 3 °C i 5 °C respecte de les temperatures de dijous. En qualsevol cas, la calor continuarà predominant a la meitat sud, on s'esperen assolir màximes de 38 °C a Andalusia oriental. Per la seva banda, al Cantàbric oscil·laran entre els 20 °C i 22 °C.

Nou repunt de les temperatures el cap de setmana

Dissabte començarà el juliol i ho farà amb un temps estable i assolellat a gran part del país, excepte al Cantàbric. En alguns punts del nord es preveuen pluges disperses. A partir del migdia podrien haver-hi tempestes a l'interior de Catalunya i la Comunitat Valenciana i al Cantàbric.

Una dona en primer pla a la platja amb diverses persones davant seu
Els termòmetres augmentaran de nou el cap de setmana, però no farà la calor d'aquests últims dies. | GTRES

No obstant això, s'espera que aquests fenòmens siguin febles i de caràcter aïllat. Pel que fa a les temperatures, tornaran a patir increments durant el cap de setmana. Això sí, ja no estarem exposats a la calor tan exagerada dels darrers dies. Rubén del Campo assegura que «podem parlar d'un cap de setmana calorós amb temperatures de ple estiu al centre i a la meitat sud de la Península». S'arribarà als 35 °C a moltes zones, mentre que a la Vall del Guadalquivir i del Guadiana s'arribaran als 38 °C.

Diumenge l'estabilitat es mantindrà fins al migdia. Començarem la jornada amb temps assolellat i cels clars, però a la tarda ja hi haurà les primeres tempestes. A més de Pirineus i l'interior de Catalunya, també es deixaran notar a àrees del centre peninsular.

Per la seva banda, a les Canàries s'esperen uns dies de molta calor. Durant dijous es depassaran els 36 °C en punts de Fuerteventura i del sud de Gran Canària. Tanmateix, amb el pas de les hores aniran caient fins a arribar al cap de setmana amb uns valors més normals.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!