Muntatge amb moneder vermell i bitllets d'euro, i cercle vermell amb plat petit, rebut de restaurant i monedes i bitllets d'euro

Canvien els bitllets d'euro a Espanya: els nous models amb què pagarem

Redissenyar la moneda actual servirà per frenar les falsificacions dels bitllets i evitar el frau financer

El Banc Central Europeu ha donat llum verda perquè tots els països membres comencin el procés de renovació dels nous bitllets d'euro. Tot i que, segons previsions del Consell del govern espanyol, no circularà fins al 2026.

Aquest procés d'actualització és una tècnica habitual als bancs centrals. Un mecanisme que es duu a terme per frenar les falsificacions i evitar el frau financer. Es tracta d'una cosa llarga d'aplicar.

Això no es fa des del 2013. Per això d'aquí a dos anys, quan ja comencin a circular pel mercat, hauran passat 13 anys des de l'última renovació. Han passat més de 20 anys des que s'emetessin per primer cop els bitllets d'euro.

En el seu disseny ressaltaven les diferents etapes del Vell Continent al llarg de la seva història. Amb aquesta estètica es buscava assolir una representació de la unió i la diversitat de tots els països europeus.

Quin serà el disseny dels nous bitllets d'euro?

El 2021 l'organisme europeu feia pública la seva intenció de redissenyar l'euro per frenar les falsificacions i evitar el frau financer. Fa dos anys arrencava el procés de selecció per decidir quina seria la temàtica que finalment il·lustraria la nova sèrie de bitllets.

Tot i que es van considerar diverses possibilitats, no es va arribar a cap acord i va ser el mes d'agost passat quan es va plantejar als ciutadans la possibilitat d'escollir la temàtica.

Es va fer a través una consulta publicada a la xarxa social X. Entre les preguntes del qüestionari es proposaven set temàtiques, resultant seleccionada la denominada “Rius i Aus”.

Els nous bitllets presentaran un disseny molt atractiu i sostenible. L'organisme europeu pretén reduir la petjada ambiental utilitzant material de fibra de cotó. Tot i que encara es desconeix el disseny, les institucions europees tenen previst comunicar-ho en les pròximes setmanes.

A partir d'aquest moment es publicaran les bases per al concurs. Presumiblement, el 2025 els ciutadans podran tornar a triar quin disseny els agrada més. Un procés molt participatiu amb què tots ens "sentirem identificats".