El meteoròleg Tomàs Molina ha explicat al programa Planta Baixa, emès per TV3, que l'arribada d'un anticicló empitjorarà la contaminació. Un fenomen que afectaria la ciutat de Barcelona i les planes de Vic i Lleida, majoritàriament; i que durarà diversos dies.
La contaminació que s'acumula a una ciutat es ventila a través de l'aire que puja del mar, explica Molina. Però què passa quan s'entreveu un anticicló? Aquest fenomen atmosfèric causa un tamponament i impedeix que la contaminació es pugui desplaçar cap a la costa, ja que el vent que entra del mar no aconsegueix expulsar les partícules.
L'analista climàtic ha explicat aquest fet meteorològic, mitjançant una recreació. Ho ha fet valent-se d'encens (contaminació), un petit ventilador (vent del mar), una tapa (anticicló) i una superfície de poliespuma (Barcelona). Tomàs ha comentat que aquest fet natural es produeix a zones molt aforades o envoltades de muntanyes.
Durant el programa s'ha fet una crida perquè es prenguin mesures durant aquests dies, ja que aquesta situació atmosfèrica no es pot revertir. Tant el meteoròleg com la presentadora Agnès Marquès han esmentat la possibilitat de limitar el trànsit de vehicles. Es tracta d'una mesura que ja s'ha engegat a altres països.
T'expliquem com funciona un anticicló i quines són les conseqüències que provoca
Un anticicló és una massa d'aire que es manté en un mateix lloc i va baixant fins a assolir la quota més baixa. Les àrees de més població, amb el trànsit més dens i especialment envoltades de muntanyes, són les més afectades per aquest fenomen.
El vent que bufa del mar cap a la terra, també anomenat marinada, redueix la contaminació en condicions normals. Les partícules en suspensió es van esvaint cap a la costa. Contràriament, quan es produeix un anticicló, aquest fenomen actua com un tap.
Aquest fet natural, anomenat inversió de subsidència, fa que les partícules contaminants quedin atrapades. En aquest instant, l'aire que prové del mar també actua com a barrera.