Una mà traient bitllets d'un caixer automàtic

Canvien les nòmines: el dia que molts treballadors cobraran més diners

Alguns assalariats veuran millorats els seus sous

Les nòmines de molts treballadors es veuran millorades en qüestió de poc temps. Sí, i no només perquè cobraran la paga extra d'estiu, sinó que aquests professionals es beneficiaran del darrer acord segellat entre els agents socials.

A la reunió que van mantenir patronal i sindicats fa uns dies es va aprovar un increment salarial del 4% per a aquest any. Per tant, les empreses s'han de preparar per assumir aquest augment dels sous, que s'elevarà fins al 3% el 2024 i el 2025.

El gran dubte rau a conèixer quan es podrà gaudir d'aquesta anhelada pujada del 4% a la nòmina. Per entendre millor el pacte aconseguit entre la CEOE i els sindicats UGT i CCOO cal indagar a l'Acord per a l'AENC. Es tracta de l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva, que és el full de ruta que serveix de referència a les negociacions sectorials.

Què defineix l'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva?

Aquest document contempla, a més dels increments base, un extra addicional de l'1% que quedarà condicionat a l'IPC. En el cas que la inflació es tanqui el 2023 per sobre del 4%, les companyies hauran d'augmentar les nòmines un punt a partir del gener del 2024. Això provocaria que els sous experimentessin una millora del 4% i no del 3% que es planteja inicialment.

Però aquesta mesura no afectarà igual totes les companyies i empleats. Els grans beneficiats seran aquells que es trobin regits per un conveni col·lectiu. Segons les dades publicades pel diari Sport, l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva afecta el 52% dels treballadors.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
L'acord entre els agents socials contempla una pujada del 4% per aquest exercici| Getty Images

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Pendents de l'actualització de milers de convenis

Molts empleats estan pendents que s'actualitzin al llarg d'aquest any els convenis col·lectius. És més, concretament n'hi ha 1.300 en situació d'espera al nostre país.

I un cop se signin, serà el moment que s'inclogui l'esmentada pujada salarial aprovada per patronal i sindicats. Les millores començaran a ser visibles a les nòmines una vegada que entrin en vigor els nous convenis i es reculli la clàusula del 4%.

Quan es cobrarà la paga extra d'estiu?

Abans de començar les vacances d'estiu i de planificar les escapades estivals, molts treballadors rebran bones notícies. Així és, ja que en qüestió d'unes setmanes ingressaran la primera paga extra de l'any, també coneguda com a paga doble.

Aquest complement apareix recollit a l'article 31 de l'Estatut dels treballadors, el qual es compon del salari base de l'empleat, amb el qual cotitza a les nòmines, a més dels extres especials que cobri a les mensualitats.

Val a dir que no tots els treballadors tenen accés a les pagues d'estiu i de Nadal. I és que algunes empreses opten per prorratejar-les a les dotze nòmines mensuals. Això implicarà que guanyi la mateixa quantitat de diners, només que en comptes de catorze pagues, la reduirà en dos menys.

Imatge d'un grup de treballadors durant una reunió
Molts treballadors estan pendents de l'actualització dels convenis col·lectius| Getty Images

El més habitual és que les companyies les abonin al mateix temps que paguen la nòmina del mes corresponent. A l'estiu sol ser a finals de juny, de manera que queden molt poques setmanes per tenir aquesta paga doble.

En aquestes dates també es farà efectiu l'abonament de les pagues extres dels pensionistes. Si escau, aquest any ve carregat de novetats. Principalment per la pujada del 8,5% que va aprovar el Govern a finals del curs passat i de la qual ja gaudeixen des del gener.

El dia de pagament sol ser al voltant del 25 de cada mes, però al juny caurà en diumenge. Per tant, la majoria d'entitats optaran per endarrerir-lo un dia i deixar-lo per al dilluns 26. Alhora, la quantia serà la mateixa que la de la paga ordinària.