Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans agafant un ventall de bitllets d'euro

Els diners que pots continuar cobrant del SEPE durant un any si se t'acaba l'atur

Pots cobrar uns diners extra si compleixes els requisits

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha canviat les condicions de la Renda Activa d'Inserció (RAI), una ajuda extraordinària a un col·lectiu de treballadors. Aquesta prestació es concedeix als treballadors que segueixen a l'atur i no tenen dret ni a la prestació contributiva ni al subsidi per desocupació.

Aquesta ajuda econòmica està dirigida a treballadors aturats de llarga durada i que no troben feina. Aquests usuaris, majors de 45 anys, poden demanar la Renda Activa d'Inserció. Han de ser persones amb discapacitat, víctimes de violència de gènere, víctimes de violència domèstica o emigrants.

Per poder optar a aquest ajut, tots els sol·licitants hauran de complir amb una sèrie de requisits i condicions. No obstant això, els beneficiaris que hagin de sol·licitar aquest ajut han de saber que les condicions descrites anteriorment han canviat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Canvis en les condicions de la Renda Activa d'Inserció

Aquest any, la Renda Activa d'Inserció ha canviat les seves condicions i així ho reflecteix a la pàgina web del SEPE. En concret, la renda ha canviat en tres condicions que veurem a continuació.

La primera de les condicions afecta les víctimes de violència de gènere, violència sexual o domèstica. Si haguessin de canviar la residència 12 mesos abans de la sol·licitud de l'ajut, podran demanar que la Renda s'allargui tres mesos més. Aquest període s'abonarà en un únic pagament de 1.440 €.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
El SEPE et pot seguir pagant uns diners si compleixes uns requisits | Getty Images

Aquesta prestació només serà possible percebre-la una vegada. Una altra de les condicions que canvien afecten els nous treballadors autònoms. En cas que el treballador que s'inicia en una activitat per compte propi estigui cobrant la Renda, aquesta cessarà. El treballador pot demanar un 25% de la quantia durant 180 dies. Si ho exemplifiquem amb dades, percebrà durant 6 mesos 120 €.

Aquesta condició afectarà aquells que signin un contracte a temps parcial. La renda activa d'inserció disminueix per la part proporcional al temps de treball al període pendent de percebre.

Si el treballador no es troba en cap d'aquests supòsits, la durada de la Renda Activa d'Inserció (RAI) serà d'11 mesos i la quantia serà de 480 € al mes. Es pot sol·licitar un màxim de 3 vegades i amb un espai d'un any entre cada sol·licitud.

Els requisits per poder sol·licitar la Renda Activa d'Inserció

Si ets un treballador i vols sol·licitar la Renda Activa d'Inserció, hauràs de complir una sèrie de condicions. Per poder optar-hi, has d'estar en situació d'atur i inscrit com a demandant d'ocupació al portal de la teva comunitat. Durant el període que s'obtingui l'ajut, el sol·licitant ha de mantenir activa la demanda i renovar la cartilla de l'atur quan sigui necessari.

Oficina de treball
Al SEPE et poden fer la gestió | EUROPA PRESS

D'altra banda, no haurà de tenir uns ingressos que superin el 75% del Salari Mínim Interprofessional (SMI), excloent-ne la part proporcional de dues pagues extres. En condicions normals, aquesta quantitat ronda els 750 € al mes.

El sol·licitant podrà demanar la Renda Activa d'Inserció un màxim de 3 vegades i amb un espai d'un any entre cada sol·licitud.

A través de quins mètodes puc sol·licitar la Renda Activa d'Inserció?

El Servei d'Ocupació Estatal ofereix la possibilitat de presentar la sol·licitud mitjançant dos mètodes diferents:

1.  Sol·licitud a través d'internet per demanar la Renda Activa d'Inserció

A la sol·licitud, hauràs d'adjuntar tots els documents que demanen per part del SEPE perquè et concedeixin la prestació.

2. Acudir presencialment a qualsevol oficina del Servei d'Ocupació Estatal (SEPE)

De la mateixa manera, de manera presencial hauràs de portar tots els documents impresos necessaris per poder fer el tràmit.