Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Mercadona, BBVA i el Banc Santander

Surt a la llum què tenen en comú el Banc Santander, Mercadona i BBVA

Aquestes tres companyies coincideixen en una cosa molt important

Banc Santander, BBVA i Mercadona tenen una cosa en comú que els uneix. Es tracta, sens dubte, d'empreses d'enorme prestigi nacionalment i internacional, però hi ha alguna cosa més en què coincideixen.

I és que totes tres romanen al top-5 a la classificació de les marques més valuoses d'Espanya. Així ho recull a la seva edició del 2023 el rànquing Espanya 100 de Brand Finance. En línies generals, les companyies del país analitzades han experimentat un augment del valor del 8% respecte a l'exercici anterior.

La primera posició és per al Banc Santander

La primera posició recau a l'entitat que dirigeix Ana Botín, que presenta un valor que puja fins a 16.300 milions d'euros. Aquestes xifres impliquen una millora del 23% si es compara amb les dades del 2022. A força distància del Santander es troba Zara.

L'establiment del grup Inditex, amb presència també a altres països, ocupa el segon lloc. El valor de la marca arriba als 10.600 milions d'euros, com publica el portal Noticias bancarias.

L'última plaça del podi és per Movistar. Ha avançat dos llocs en aquesta classificació després de passar del cinquè lloc al tercer en tan sols un any. Això va ser possible gràcies a l'augment del seu valor en un 33%. El 2022 presentava una valoració de 5.500 milions davant dels 7.400 d'aquest any.

Caixer del banc Santander
El Banc Santander és la companyia espanyola amb més valor | Europa Press

Després segueix un altre banc. El valor de marca del BBVA va experimentar una pujada del 9% i va arribar als 6.400 milions.

El Top-5 de les companyies nacionals amb més valoració es completa amb Mercadona. La firma de Juan Roig puja fins a 5.700 milions d'euros.

La conclusió que es pot extreure d'aquesta anàlisi és que els bancs espanyols tenen una certa importància a la nostra economia. A això se li afegeix que totes són companyies amb presència en altres mercats, que no es conformen únicament amb el client nacional.

La majoria, com és el cas de les entitats bancàries, s'han anat obrint un lloc al món llatinoamericà. Una cosa semblant passa també amb Movistar. Per part seva, Mercadona ha optat per centrar-se a Espanya, sense descuidar la seva expansió per Portugal.

Altres empreses molt conegudes, entre les més valorades

El sector bancari, malgrat no travessar en aquests instants per la seva millor etapa, té un paper important en aquest rànquing. Així ho confirma també la presència de CaixaBank a la sisena posició. A continuació el segueixen Repsol, El Corte Inglés, Iberdrola i Mapfre.

Imatge del logo de Mercadona.
Mercadona es troba a la cinquena posició de la llista | Mercadona

Si s'hi afegeix el valor de les deu primeres marques que lideren aquesta classificació, el seu import arribaria als 6.359 milions d'euros. Això suposa 4,2 milions més respecte a l'anterior exercici.

Aquestes deu firmes representen el 57,7% del valor total de les 100 companyies que s'inclouen a aquesta llista. Amb tot això, demostren l'enorme potencial que tenen i la importància que adquireixen per a l'economia del país.

Encara no s'ha assolit el valor previ a la pandèmia

Un altre sector amb gran rellevància al mercat és l'energètic i elèctric. La marca que ha experimentat una pujada més gran en l'últim any ha estat Iberdrola. Ocupa la novena posició amb una millora del valor de l'11%. En total puja fins a 4.100 euros, segons aquest informe.

Cal destacar d'aquest estudi que les 100 companyies nacionals han incrementat el valor de marca un 8% en un any. En conjunt, han sumat 116.847 milions d'euros.

Poden semblar xifres molt elevades i ho són. Tot i això, encara es troben per sota del registrat abans de la pandèmia. El 2020 van elevar el valor global fins a 118.200 milions d'euros.