Els bancs espanyols arrosseguen un problema des de fa temps que preocupa els organismes financers europeus. Sospiten que la situació pot anar a pitjor al llarg dels propers mesos. Tot això es desprèn de l'informe Non Performing Loans (NPL) que acaba de fer públic l'Autoritat Bancària Europea (EBA). S'hi recull el volum de préstecs dubtosos que acumulen els diferents països.
Aquest concepte fa referència sobretot als diners concedits per les entitats de cada país i que tenen la categoria de baixa qualitat creditícia. També s'inclouen entre aquests aquells que compten amb un risc elevat de no ser tornats per part dels clients bancaris.
La situació d'Espanya no és la millor
Espanya es troba en una situació força delicada, ocupant la segona posició en aquesta classificació. El volum de crèdits d'aquestes característiques arriba als 79.000 milions d'euros, només superat per França. Els gals arriben fins a 109.000 milions.
Aquestes xifres es poden considerar excessives si es comparen amb les que registra Alemanya. Tot just arriba als 30.000 milions. A l'altra banda de la balança hi ha Portugal, que només en té 7.900 milions.
Pel que fa a la ràtio de préstecs aprovats sobre el total, el nostre país baixa una posició i s'ubica a la tercera plaça. Aquest rànquing l'encapçala Grècia, amb un 4,9% de préstecs dubtosos, davant del 3,1% dels lusitans i el 2,7% d'Espanya.
Espanya representa el 21% del total
La companyia especialitzada en la valoració d'actius i de préstecs immobiliaris Prime Yield situa Espanya en una posició destacada. Sobretot pel que fa a la quantitat d'estoc de NPL al continent. Comprèn el 21% sobre un total de 367.400 milions d'euros, publica Libre Mercado.
Això la situa molt per sobre dels Països Baixos, Bèlgica i Alemanya. Si la comparem amb Portugal, l'Estat disposa d'un volum de préstecs dubtosos 10 vegades superior.
El Banc d'Espanya ofereix la mateixa valoració
Aquestes dades avançades des d'Europa són confirmades pel Banc d'Espanya. Segons recull l'últim informe d'Estabilitat financera, hi ha préstecs per valor de 87.000 milions «sota vigilància especial».
Es tracten de xifres molt elevades, però de vegades no som capaços de donar-li el valor precís, ni la transcendència que arrosseguen. Per fer-nos una idea de la seva envergadura, el conjunt de préstecs dubtosos a la banca espanyola equival al 6,5% del PIB nacional el 2022.
Des de l'organisme bancari destaquen que el percentatge es va reduir en un 12% en comparació de l'exercici anterior. Tot i això, encara està molt lluny de la recuperació. No cal passar per alt que hi ha un 24,5% més alt que abans del començament de la pandèmia.
La morositat es manté estable
Tot i que les dades no conviden a l'optimisme, cal dir que la morositat dels préstecs concedits a Espanya es manté estable. El primer mes del 2023 va assolir el 3,56% tant en particulars com en empreses. Uns percentatges molt similars als de desembre del 2022, quan va arribar al 3,54%.
De fet, es troba per sota de la ràtio del 4,32% del gener de l'any passat, com va publicar el Banc d'Espanya. En aquest començament d'any, el volum de crèdits dubtosos arribava als 42.922 milions d'euros, disminuint un 0,54% respecte del mes anterior i un 18,03% respecte a fa un any.
Com es produeix una reducció de crèdits dubtosos, també és apreciable una caiguda del volum total de crèdit facilitat. Al gener, les entitats comptabilitzaven 1.204 bilions d'euros en préstecs, que representaven 15.020 milions menys que al desembre, recull el diari Público.