Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dues dones passejant el gos en un carrer de Gibraltar

El 9 de maig, a prop: Els canvis que portarà el final de l'estat d'alarma

Algunes de les mesures que empara aquest estat d'alarma vigent són, per exemple, limitacions de la mobilitat i de reunió

Tan sols falten dues setmanes perquè arribi el 9 de maig i són moltes persones les que ja es pregunten què serà el que ocorrerà amb les restriccions i amb la pandèmia a partir d'aleshores, perquè es tracta de la data en la qual, suposadament, caurà l'estat d'alarma que hi ha actualment a Espanya.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Per a poder saber què succeirà, primer hem de tenir clar què és l'estat d'alarma. Doncs bé, es tracta d'un règim excepcional que es declara en un país o zona concreta per a poder assegurar el restabliment de la normalitat, que haurà estat afectada per algun fet significatiu en concret, en aquest cas, la pandèmia de la covid.

L'estat d'alarma és una eina que permet al Govern prendre una sèrie de mesures que sense ell no es podrien prendre, perquè no estarien emparades per cap marc jurídic. És a dir, podria dir-se que aquest mecanisme aporta legalitat a unes certes mesures d'urgència i excepcionals que d'una altra forma no serien legals.

Algunes de les mesures que empara aquest estat d'alarma actual són, per exemple, limitacions de la mobilitat i de reunió. Unes limitacions als drets fonamentals que, d'una altra forma, no podrien aplicar-se. Cal suposar, per tant, que aquestes mesures ja no podran aplicar-se una vegada decaigui l'estat d'alarma a Espanya. Què succeirà des d'aleshores?

Cauran algunes restriccions, però no totes

En un primer moment, tenint en compte la legalitat, mesures com els tancaments perimetrals de comunitats, els tocs de queda i la limitació de persones en reunions, ja no tindrien cap mena d'empara legal, per la qual cosa no es podrien mantenir. Per aquest motiu, hi haurà lliure mobilitat per Espanya, també en l'aspecte horari, i les reunions entre persones, siguin en espais privats o al carrer, no podran veure's limitades.

Tanmateix, vol dir això que no s'aplicaran més mesures a Espanya? No, no significa això. Les comunitats autònomes i els Ajuntaments podran continuar aplicant mesures, diferents d'aquestes esmentades i sempre que estiguin emparades per la Llei de Salut Pública de 1986, l'actual a Espanya i que si que avala unes certes mesures especials en cas d'emergència sanitària.

Per a saber que pot succeir a Espanya des del 9 de maig només cal tirar la vista enrere i veure com va ser l'estiu passat perquè seria una situació bastant similar a la que podria viure's a partir de maig al país. És a dir, sí que es podria viatjar, tant per Espanya com fora del país, sempre que els països als quals es viatgi ho permetin, sí que es podrà ser al carrer a la nit, i sí que es podran fer reunions de grups grans.

Quines seran les mesures que sí que es podran aplicar? Aquelles que no afectin els drets fonamentals. Per exemple, els horaris d'hostaleria i comerços es podrien veure modificats, així com els seus aforaments i també es pot continuar exigint la distància mínima entre persones en llocs públics. A partir d'aquí, caldrà veure quines són les decisions que prenen les diferents comunitats o localitats, perquè les restriccions que es vagin imposant des de llavors podrien ser més a escala local.

Cal esmentar també que la intenció d'Espanya és eliminar l'estat d'alarma el 9 de maig, no obstant això, tampoc es tracta d'una decisió 100% segura ni se sap si el govern ha pensat ja en algun altre tipus de mecanisme per a imposar unes certes restriccions malgrat l'eliminació de l'alarma.