Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

Una dona de 57 anys, en coma després de posar-se la vacuna d'AstraZeneca a Espanya

Va començar a trobar-se malament, es va desplomar i va acabar a l'UCI, on lluita per la seva vida

La vacuna d'AstraZeneca segueix causant problemes. El departament de Salut del govern basc acaba d'informar d'un «esdeveniment advers greu»: una dona de 57 anys amb patologies prèvies es troba en coma induït a Vitòria després d'haver rebut la vacuna. Segons revela EITB, la dona, treballadora del Servei d'Ajuda a Domicili d'Àlaba, va ser induïda al coma després que un trombe posés en risc la seva vida.

El cas ja ha estat posat en coneixement del servei de farmacovigilància per la «sospita d'un esdeveniment advers greu associat a la vacunació» amb AstraZeneca. Com passa en tots aquests casos, s'ha obert una investigació per aclarir si hi ha relació entre el trombe i la vacuna.

Segons les primeres informacions, una setmana després d'haver-se posat la dosi, la dona va notar un malestar i es va desplomar. A continuació, va ser ingressada a l'UCI de l'Hospital San Jaime de Vitòria-Gasteiz, on els metges van decidir induir-li el coma per facilitar el seu tractament. La dona es troba ara en mans de l'equip de l'hospital i lluita per la seva vida.

La vacuna desenvolupada per la Universitat d'Oxford i fabricada per AstraZeneca està en el punt de mira des de l'aparició dels primers casos de reaccions greus, al febrer. Des de llavors, hi ha hagut diversos casos a Espanya, alguns amb resultat de mort, encara que les autoritats sanitàries han estudiat tots els casos i han determinat que els beneficis són més grans que els riscos.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Més de dos milions d'espanyols, pendents de la segona dosi

L'explicació més precisa que existeix per ara sobre els casos de trombosi relacionats amb la vacuna d'AstraZeneca prové d'una investigació realitzada per científics alemanys. Segons les seves conclusions, tot estaria relacionat amb anticossos inusuals, que provoquen una mala coagulació de la sang. Les persones més joves semblen més susceptibles que les grans, tot i que no es coneix cap problema de salut preexistent que predisposi les persones a aquesta reacció inusual.

Però és innegable que l'aparició dels casos de trombes greus a Espanya ha causat una gran incertesa en plena campanya de vacunació. Més encara quan, després d'analitzar els casos, l'Agència Europea del Medicament va establir que sí que existeix una relació entre la vacuna i els trombes, encara que el risc és mínim. A partir d'aquí, va recomanar administrar la segona dosi a les persones que ja havien rebut la primera, inclosos els més grans de 60 anys.

Però Sanitat prefereix esperar als resultats del nou estudi de l'Institut de Salut Carlos III sobre la barreja de diferents vacunes. Mentrestant, a Espanya més de dos milions de persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi estan pendents de rebre la segona. El temps s'esgota, ja que el 5 de maig es complirà el límit recomanat per rebre la dosi de reforç.

Els símptomes principals a tenir en compte

El 7 d'abril, l'EMA va admetre una possible relació entre la vacuna d'AstraZeneca i els casos de trombosi poc freqüents apareguts en les últimes setmanes. Segons els estudis analitzats, el risc se situaria en menys d'un cas per cada 100.000 persones vacunades. La trombosi venosa profunda es localitza sobretot a les cames i els pulmons, i hi ha una sèrie de símptomes per detectar-la:

  • Dificultat per respirar
  • Dolor al pit
  • Inflor a la cama
  • Dolor abdominal persistent
  • Símptomes neurològics com mals de cap intensos o persistents i visió borrosa
  • Petites taques de sang sota la pell

El ministeri de Sanitat recorda la importància de conèixer els símptomes per detectar-los ràpidament i poder rebre un tractament ràpid. Davant l'aparició de qualsevol símptoma, es recomana acudir a un centre de salut i posar-ho en coneixement dels metges. Aquests són els símptomes a tenir en compte, segons Sanitat:

  • Mal de cap intens, sobretot a l'hora de despertar-se, que pot anar acompanyat de visió borrosa
  • Pèrdua de força o sensibilitat
  • Alteració del llenguatge i del caminar