Imatge d'arxiu d'un adhesiu de caducitat de la ITV del 2020

Canvis a la ITV a partir de l'1 de juny: Més exigents i multes més grans

Ja s'ha acabat el període excepcional que va decretar el Govern

El confinament residencial que hi va haver durant els primers mesos de la pandèmia va trastocar bona part dels plans que teníem. La vida es va aturar en sec i van quedar moltes tasques pendents, com ara portar el cotxe a passar la ITV. Tot i que passats uns mesos, molts conductors la van poder fer i es va obrir una pròrroga per a aquells a qui els havia caducat, aquesta fa temps que s'ha acabat.

I aquells que ja tinguin una possible cita al calendari han de saber que, si aquest any la tornen a passar, potser no estan complint el calendari fixat. El pitjor és que, sense saber-ho, això pot acabar implicant una multa inesperada, tal com adverteix l'Associació Espanyola d'Entitats Col·laboradores en la Inspecció Tècnica de Vehicles (AECA-ITV), que recorda que quatre de cada deu cotxes a Espanya circula actualment amb la ITV caducada.

Però això no és tot. També han volgut recordar que demà, 1 de juny, entren en vigor diversos canvis en el procés de revisió, i que si no els tenim en compte, poden suposar que no la passem. D'una banda, cal tenir en compte que se serà més exigent amb aquells vehicles que tinguin instal·lat un sistema ABS sense que sigui obligatori. Es considerarà un defecte greu si s'encén el testimoni, cosa que confirma que funciona malament i, per tant, la revisió resultarà no favorable. També passa a ser un defecte greu que els retrovisors es puguin desprendre. D'altra banda, els inspectors podran comprovar les dades del permís de circulació mitjançant el Registre General de Vehicles de la DGT, si aquest no es presenta. A més, hauran de comprovar les emissions en vehicles elèctrics d'autonomia estesa (REEV) i identificar les motocicletes amb sistemes avançats de control d'emissions.

Quan et toca passar la ITV si la vas passar l'any passat

Com dèiem, durant tots aquests mesos de pandèmia hi ha hagut cert embolic entre molts conductors que al seu moment no van passar la ITV quan tocava i que ho van fer més tard. I és que el Govern va establir una pròrroga per a poder passar les ITV caducades, però aquesta va finalitzar el 2 de març.

Això ha provocat que des d'aquesta data no s'estiguin duent a terme inspeccions a molts vehicles. La normativa estableix que «es prendrà com a referència la data de validesa que consti en la targeta ITV i no computarà, en cap cas, la pròrroga dels certificats concedida com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma». Això vol dir, per exemple, que si un cotxe va passar la ITV el 5 de juny de 2020 però li havia caducat el 5 de maig i li tocava tornar-la a passar el 2021, l'hauria d'haver passat el 5 de maig i no el 5 de juny.

Quines multes ens poden posar

Això pot acabar comportant que molts conductors circulin amb la ITV caducada sense saber-ho i que puguin rebre una multa inesperada, que ascendeix a 200 euros i que es pot imposar tot i que el vehicle no estigui circulant. I també cal recordar que si es detecten avaries greus al nostre vehicle, l'hem de desplaçar a un taller per a arreglar-les. Llavors disposem d'un termini de dos mesos per tornar a l'estació d'ITV. Tornar a circular amb el vehicle sense haver passat la inspecció amb resultat favorable implica una altra multa de 200 euros. Però encara hi ha una tercera multa més gran: si el vehicle rep una qualificació negativa, ha de ser una grua qui el porti al taller. Si ho fem nosaltres, ens poden multar amb 500 euros.