Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona ensenya diversos bitllets, polze enlaire, amb una imatge d'Hisenda al cercle

El nou mínim d'ingressos que vol fixar Hisenda per a la Declaració de la Renda

Hisenda té preparats tres canvis importants, que van entrar en vigor l'1 de gener amb caràcter retroactiu

Hisenda durà a terme tres canvis significatius al voltant de l'IRPF. Unes modificacions fiscals que entraran en vigor amb caràcter retroactiu, des de l'1 de gener passat. Ens referim a unes mesures que tenen com a meta evitar que l'augment de l'SMI fins als 1.134 € en 14 pagues provoqui una tributació més gran en declarar l'IRPF.

Estem parlant de l'increment del mínim exempt de retenció a l'IRPF, de la deducció per rendes del treball i de la quantitat mínima per estar obligat a fer la renda.

Hisenda puja el mínim exempt de retenció fins a 15.876 euros

A l'esborrany del Reial decret que ha exposat públicament Hisenda es posa l'accent en la intenció de pujar el mínim exempt de retenció a 15.876 €. Aquesta serà la mateixa quantitat en què es quedarà la quantia anual del salari mínim.

Tot i això, des d'Hisenda confirmen que l'SMI "no quedarà subjecte a retenció" amb aquest augment. Això sí, aquest mínim exempt de retenció serà més gran o menor segons la fesomia de cada família.

Increment de la deducció general per rendes del treball fins a 7.302 euros

Quan hagin de fer la declaració de la renda, aquells que cobrin un sou menor a 13.115 € anuals, es poden acollir a una reducció de 5.565 € anuals. L'esborrany d'Hisenda indica que la pujada del mínim de retenció "serà acompanyada d'una elevació posterior de la reducció per rendiments del treball".

Amb tot, els treballadors amb un salari net igual o per sota de 14.852 € podran acollir-se a una reducció notable per rendes del treball. Arribarà als 7.302 euros (1.737 euros de pujada) quan el 2025 presentin la seva declaració de la Renda sobre aquest exercici.

El Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF) apunta que la pujada de la deducció per rendes professionals farà que l'estalvi fiscal arribi als 163,51 € a la Renda 2025.

Parlem del cas dels treballadors que cobrin l'equivalent a l'SMI, 15.876 €. Aquells que cobren un sou brut de 18.000 € obtindran una reducció de 49,30 € i els que guanyin 21.000 euros només estalviaran un euro.

Estalvi fiscal per l'augment de la deducció per rendes del treball


SALARI BRUT (euros)

ESTALVI (euros)

15.876

163,51

18.000

49,30

21.000

1

Augment del mínim d'ingressos per fer la declaració de la Renda

Una altra de les mesures és augmentar els ingressos de les persones que estiguin obligades a fer la declaració de la Renda per a Hisenda. Actualment, totes aquelles persones que cobren més de 22.000 € d'un únic pagador o 14.000 de diversos pagadors (sempre que dels pagadors secundaris se n'hagi cobrat 1.500 € o més l'any), han de fer-la.

L'objectiu d'aquesta mesura és "evitar que la rebaixa en la quantia de la retenció derivada del nou marc reglamentari no es consolidi en la declaració anual en cas d'estar obligat a presentar-lo", diu l'esborrany esmentat.