A partir d'aquest dilluns, totes les persones que estiguin en contacte amb un positiu de Covid-19 s'hauran de tornar a fer un test, tal com es feia abans del mes de juliol. En aquell moment, la urgència de la cinquena onada va sobreeixir el sistema sanitari i va fer impossible mantenir el cribratge. Ara, l'actualització del protocol d'atenció sanitària i salut pública del departament de Salut, publicada avui dia 6 de setembre, estableix que també es farà proves diagnòstiques als contactes encara que estiguin vacunats.
Aquest canvi s'ha fet amb una intenció preventiva, ja que s'han detectat casos positius entre persones que ja havien rebut almenys una dosi de la vacuna. A més, el nou protocol porta amb si un canvi en el període de realització de les proves PCR, que es faran entre quatre i sis dies després del contacte i no abans. Així, es busca millorar la detecció de la variant delta del coronavirus, que té el pic viral cap a l'inici del contagi.
El protocol de prevenció i detecció per a vacunats i no vacunats
En aquest sentit, les persones que comptin amb la pauta completa de vacunació s'hauran de sotmetre a una prova PCR quatre dies després de l'exposició amb el contacte positiu, però no hauran de fer quarantena. A diferència de les persones no vacunades o amb la pauta incompleta, que, a més de la prova, hauran de fer una quarantena de deu dies.
En casos positius detectats a les escoles, les bombolles de convivència dels contagiats hauran de fer-se tests. Les persones que estiguin vacunades amb la pauta completa es podran fer un test d'antígens per automostra supervisat a una farmàcia. En canvi, les persones no vacunades o immunitzades tan sols amb una dosi que siguin contactes estrets hauran de fer-se una prova PCR i fer una quarantena de deu dies.
Les farmàcies s'incorporen al pla de test d'antígens supervisats
Una altra modificació protocol·lària és la incorporació de les farmàcies al pla de test d'antígens supervisats que ja és vigent. Una mesura que es pren de cara a l'inici del curs escolar i que pretén generalitzar el rastreig de contactes per identificar-los i tallar cadenes de transmissió tot modulant i limitant la pressió assistencial a l'atenció primària. D'aquesta manera, també es podria accelerar la recuperació d'altres activitats assistencials.
Amb aquests canvis, segons la conselleria de Salut, d'una banda es potencia el paper dels punts centralitzats de presa de mostres. De l’altra, per l’àmbit escolar, s’incorporen les oficines de farmàcia participants en el vigent pla de tests d’antígens supervisats.
Salut fa els canvis un cop «finalitzada la fase de mitigació activada el juliol»
La recuperació i els canvis en el protocol es fan, tal com ha argumentat Salut en el comunicat emès per a explicar-los, un cop assolida una «notable disminució de positius». El mateix Departament explica que reprèn aquesta mesura «després de donar-se per finalitzada la fase de mitigació activada el passat mes de juliol, coincidint amb la pujada de contagis de la cinquena onada».
D'aquest missatge, doncs, s'extreu que Salut comença a donar per controlada la cinquena onada, mentre es prepara per la represa de l'activitat escolar. Els contagis són cada vegada menys, així com els pacients ingressats a planta i a les UCI, 934 aquest diumenge, 324 dels quals pacients crítics. Tal com aquest matí explicava RAC1, un altre canvi simbòlic però també significatiu, ja que demostra la sensació de millora, és que l'Hospital de Bellvitge ha tornat a permetre l'entrada d'un acompanyant en les àrees lliures de Covid.