Pedro Sánchez es troba, des de fa setmanes, al punt de mira dels espanyols. I el motiu no és altre que l'elevat preu de la llum, que està assolint cotes històriques. Dilluns passat, 30 d'agost, es va elevar a 130 € per MWh.
Això provoca que moltes famílies no puguin pagar la factura energètica o que l'abonin amb l'aigua al coll. D'aquí que s'hagin produït situacions desesperants, com, per exemple, la de l'home que va apedregar una oficina de Naturgy.
El president del govern espanyol ha volgut donar la cara davant el que està passant. I ho ha fet concedint una entrevista a 'El País' on, entre altres coses, ha fet una promesa als ciutadans.
Pedro Sánchez i el seu compromís amb la factura de la llum
Els periodistes Pepa Bueno i Carlos Cué s'han vist cara a cara amb Sánchez. Són els que, sense traves, li han posat sobre la taula el greu problema que s'està vivint a Espanya. I el primer que han fet ha sigut preguntar-li si realment ell i el seu equip no poden fer res per a frenar la pujada constant i abusiva del preu de la llum.
El líder socialista ha respost dient: «El govern es fa càrrec de la preocupació social. I estem treballant en un pla per a arribar a un compromís concret, que és que a finals de 2021 els espanyols vegin que han pagat en la factura de la llum una quantitat similar a la que van pagar el 2018. Aquest és l'objectiu i el compromís: que tots els ciutadans amb un consum mitjà al final de 2021 paguin una quantitat semblant a la que van pagar el 2018, lògicament amb l'IPC descomptat».
Per a poder complir aquesta promesa, ha reconegut que utilitzaran diverses eines. Ha exposat que «una cosa és l'evolució del preu majorista del mercat de l'energia, i una altra és el rebut de la llum. El rebut el paguem mensualment, i el que no té sentit és plantejar el debat diàriament, perquè no paguem la llum diàriament».
"El que pot fer el Govern és esmorteir l'evolució d'aquest preu majorista. Primer, amb reformes estructurals, amb una aposta decidida per les energies renovables».
Després, ha afegit que «hem rebaixat l'IVA del 21% al 10%. Això beneficia 28 milions de consumidors i 2,8 milions d'empreses. Suposa un esforç de minva de recaptació de l'Estat de 1.400 milions d'euros».
Però aquí no s'acaba tot. Sánchez no ha passat per alt que, a més, s'ha optat per «la protecció dels consumidors més vulnerables amb l'escut social. És a dir, la prohibició que es talli la llum als que no la puguin pagar o el bo energètic».
Mesures, totes aquestes, entre les quals s'inclou la revisió de sobrebeneficis de les elèctriques, a les quals el Govern n'ha sumat una més. Sí, perquè ha reconegut que «tenim en projecte definir un consum mínim vital precisament en l'àmbit de l'electricitat».
Pedro Sánchez aclareix altres qüestions energètiques
En aquesta entrevista, Sánchez també ha parlat sobre l'alternativa que ha ofert Unides Podem davant aquesta situació. Ens referim a la creació d'una empresa pública en matèria elèctrica. I al respecte ha explicat: «És un vell debat, però quan vam acordar el nostre programa de coalició, ho vam discutir i va quedar fora».
«Per tant, el Govern no se sent interpel·lat amb aquesta proposta. Però al Congrés es va constituir una comissió parlamentària per a veure quines propostes fan els grups polítics i altres actors implicats en el tema».
De la mateixa manera, se li ha plantejat si al nostre país no es poden prendre les mateixes mesures que s'han adoptat a França. En concret, s'ha fet referència a la de fixar el preu de l'energia nuclear. I la resposta ha estat molt clara.
Ha manifestat: «El mix energètic és diferent en un país i en un altre. Nosaltres estem fent una aposta inequívoca per les energies renovables».