El departament de Salut mira amb preocupació el percentatge de joves catalans que encara no s'han vacunat contra la Covid-19. Interessa especialment la franja d'edat d'entre 20 i 35 anys, i Salut ja busca fórmules per convèncer aquest grup poblacional perquè es vacuni. Segons ha revelat a RAC 1 la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, no és un problema de dosis, ja que actualment se n'administren únicament un 15% de les disponibles.
Preocupació per l'arribada de la tardor
De fet, en aquests moments a Catalunya hi ha un milió i mig de dosis que no s'estan injectant, i la tardor preocupa. Salut ja intenta contactar amb els joves que falten per vacunar-se a través de trucades telefòniques. Altres estratègies són la col·laboració amb 'influencers' i altres departaments, per arribar al públic més jove.
Tot i aquesta situació, Cabezas ha evitat parlar sobre el passaport Covid, una estratègia que ja segueixen països com França, no exempta de polèmica. La doctora assegura que no ho considera "adient", però de totes maneres creu que hauria de ser l'Estat qui reguli aquesta hipotètica normativa. Alhora, s'ha mostrat reticent a la reobertura de l'oci nocturn, tot i els múltiples botellots que es repeteixen nit rere nit, davant la falta d'alternatives.
La Covid-19 també afecta els més joves
Carmen Cabezas ha volgut posar com a exemple la situació que s'està vivint a la Fira de Barcelona, un dels centres de vacunació massiva a Catalunya. Dissabte hi havia en aquest emplaçament un total de 7.000 cites disponibles per vacunar-se, i només es van aprofitar 2.000. És per això que ha volgut adreçar-se sobretot al jovent, amb un percentatge més discret de vacunats.
Més enllà de recordar que les persones vaccinades eviten les quarantenes i no perden diners en cas de ser autònomes, Cabezas ha vingut amb dades medicals. En concret, ha reiterat que la Covid-19 també afecta els més joves i pot ser greu. En la franja d'entre 20 i 39 anys, durant la 5a onada, hi va haver 102.000 casos, la meitat del total.
De tots aquests contagiats, 2.500 van resultar hospitalitzats, 319 van acabar a la Unitat de Cures Intensives (UCI), i 9 van perdre la vida. "A les persones menors de 40 anys no els toca anar a l'UCI per una malaltia que es pot prevenir, com aquesta", ha insistit la doctora.
Salut no veu clar el passaport Covid
En demanar-li per la possibilitat d'utilitzar el passaport Covid per entrar a restaurants o als teatres, com fa França, ha indicat que alguns incentius que es veuen en altres països no creuen que siguin "els més adients". Ara bé, sí que ha afegit que qui hauria de regular aquesta qüestió és l'Estat. "Nosaltres volem relacionar la vacunació amb la salut", ha dit Cabezas, alhora que ha recordat que diverses comunitats han intentat aplicar el passaport i els tribunals no ho han permès.
Pel que fa a l'oci nocturn, ha reconegut que és "complicat", i s'ha mostrat contrària a la reobertura ara tenint en compte el que va passar durant la cinquena onada i que ara arrencarà el curs escolar i universitari. En tot cas, Salut segueix "donant voltes a moltes coses" i fa una crida a aportar idees per arribar a aquest sector de la població. "Estar vacunat dona molts avantatges", ha insistit.
D'altra banda, sobre la tercera dosi, ha indicat que segurament es posarà aviat a les persones immunodeprimides i també s'està estudiant per a les que viuen en residències. Ha situat el primer cas a l'octubre, tot i que ha afegit que no hi ha un calendari establert.
Pel que fa a la vacuna per a menors de 12, ha augurat que podria arribar al gener. També preveu ampliar els aforaments en els estadis esportius, que a Catalunya segueix al 30%, tenint en compte que hi ha instal·lacions que són molt grans.