Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona que duu mascareta

Els símptomes del coronavirus han canviat amb la nova variant: quins són ara

Baixa el percentatge de malalts amb pèrdua d'olfacte i gust i els nous símptomes s'assemblen més a un constipat

Imatge d'una dona que duu mascareta
Baixa el percentatge de malalts amb pèrdua d'olfacte i gust i els nous símptomes s'assemblen més a un constipat | Pixabay

El 20 de setembre de 2020 va aparèixer al comtat de Kent, al sud-est d'Anglaterra, una nova variant de coronavirus i, setmanes després, es va demostrar que era més contagiosa. Des que es va donar la veu d'alarma, la nova variant s'ha estès per desenes de països, entre ells Espanya, i està darrere del virulent repunt de contagis de la tercera onada.

Segueixen havent-hi moltes incògnites al voltant de la nova variant de coronavirus, que els científics i les autoritats sanitàries estan investigant. El que és segur és que el coronavirus ha canviat el seu comportament, i això implica també l'aparició de símptomes diferents.

L'Institut Nacional d'Estadística del Regne Unit ha revelat que els pacients contagiats amb la variant britànica del coronavirus solen patir símptomes semblants als del constipat, com mal de coll, cansament i dolor muscular. Aquests es diferencien dels tres símptomes del cep anterior, que són tos, febre i pèrdua de l'olfacte i el gust.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Segons l'informe de l'oficina d'estadística, «la gent amb un test positiu compatible amb la nova variant del Regne Unit sol manifestar símptomes diferents dels que es coneixien fins ara, sobretot pel que fa a la pèrdua de gust i olfacte». A continuació, aclareix que «no hi ha canvis en el percentatge de símptomes gastrointestinals».

Cal recordar que, en la variant anterior, hi havia una gran quantitat d'asimptomàtics i casos de símptomes lleus on predominava l'anòsmia i la disgèusia, la pèrdua de l'olfacte i del gust. Les evidències demostren ara que el percentatge de persones que pateixen aquest símptoma ha disminuït i que els nous s'assemblen més a un refredat.

L'anàlisi dels casos revela també que el major canvi en la simptomatologia és que molta menys gent reporta febre alta. En canvi, no hi ha diferències significatives en la dificultat per respirar o els mals de caps, que sembla que es mantenen en les dues variants. Els resultats poden ajudar a la diagnosi de la nova mutació.

Un dels problemes amb què s'estan trobant les autoritats sanitàries és que, per diagnosticar la nova soca, cal una tecnologia específica de seqüenciació. Això està retardant la detecció de la nova mutació en molts casos, afavorint que s'estengui amb més rapidesa, cosa que pot canviar, si es coneixen millor els nous símptomes.

La nova variant podria ser més letal

Falta per saber si, a més de ser una variant més contagiosa, també és més letal. El primer ministre britànic, Boris Johnson, va fer saltar totes les alarmes en advertir que la nova soca de Kent estava associada a una major mortalitat. Els científics i els metges matisen que, per ara, no hi ha evidències que la nova variant sigui més letal, la qual cosa no vol dir que sigui menys perillosa, ja que, com més contagiosa, més ingressats i més morts produeix.

Els contagis al Regne Unit van augmentar més del 50% entre el 29 de novembre i el 13 de desembre. Segons diverses investigacions, la nova variant és entre un 29% i un 91% més letal, encara que hi ha diverses opinions sobre això. Segons la London School of Hygiene and Tropical Medicine, podria ser 1,35 vegades més mortal que l'anterior.

Creixen els contagis en una franja d'edat

Però a més dels símptomes, també podria estar canviant el perfil dels contagiats perquè, segons les estadístiques, cada vegada hi ha més contagiats de menys de 35 anys. Davant la gravetat de la situació, el primer ministre britànic ha apel·lat a una lluita més decidida contra el coronavirus després d'haver superat la tràgica barrera dels 100.000 morts. Una situació molt semblant a la d'Espanya, que també lluita per doblegar la corba dels contagis.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, s'estrena avui al lloc, amb la pressió de les autonomies perquè modifiqui l'estat d'alarma i permeti un confinament curt que permeti rebaixar la pressió assistencial als hospitals.

A Espanya, el primer cas de la variant britànica es va detectar el 26 de desembre, encara que les anàlisis de les aigües fecals assenyalen que ja estava circulant en diversos llocs, almenys, des de novembre. Es desconeix la seva extensió real, però els experts vaticinen que a principis de març podria ser ja dominant i, llavors, la situació es pot complicar.