Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una persona manipulant tubs de mostres en un laboratori

Un metge espanyol troba un tractament contra el coronavirus: «S'han curat»

La localitat on treballa no ha registrat cap mort per coronavirus en els últims 10 mesos

Imatge d'arxiu d'una persona manipulant tubs de mostres en un laboratori
El metge espanyol ha descobert un nou tractament contra el coronavirus | Pixabay

Un dels principals objectius de la comunitat científica des que el coronavirus va aparèixer, fa ara més d'un any, a la Xina, és intentar trobar un tractament que funcioni i permeti curar tants pacients com sigui possible, i en els millors casos, impedir que la malaltia s'agreugi fins al punt de necessitar un ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i que el connectin a un respirador.

Amb l'arribada de les vacunes, sembla que el control de la pandèmia està cada vegada més a prop, però encara queden mesos d'immunització en els quals se seguiran succeint els contagis. A més, hi ha molts països de tot el món que no poden accedir de forma fàcil a aquestes vacunes, de manera que trobar un tractament per tractar a aquells que sí s'infectin amb el patogen segueix sent crucial.

En aquest sentit, el doctor Ignacio Morán Blanc, metge de Yepes, a Toledo, ha explicat que ell i altres professionals del Servei de Salut de Castella-la Manxa han aconseguit donar amb un tractament que permet salvar la vida dels pacients i reduir al màxim el nombre d'ingressos hospitalaris.

El doctor ha explicat que han realitzat un estudi, les conclusions són que una combinació d'antihistamínics i d'azitromicina en el tractament de pacients amb Covid-19 ha proporcionat «excel·lents resultats». El doctor Morán explica que «hem aconseguit que els nostres pacients no morin i que els ingressos hospitalaris siguin mínims».

Cap mort en 10 mesos

El metge és clar amb la seva troballa: «Els meus pacients s'han curat. Ara són necessaris estudis més generalitzats perquè altres metges provin que aquesta combinació de fàrmacs és eficaç contra la Covid». A més, exposa que cap dels medicaments usats té efectes secundaris importants, i el més sorprenent és que els resultats comencen a observar-se unes 24 o 48 hores després d'administrar-los.

Segons Morán, en 24 o 48 hores els pacients es curen, o en els casos més greus de la malaltia, no moren. I les dades de mortalitat de la Covid-19 a la localitat on treballa, Yepes, parlen per si sols: Cap mort a 10 mesos.

L'estudi es va originar perquè els metges, tant Morán com altres doctors que exerceixen en el mateix centre de salut, van observar que els pacients que habitualment prenien antihistamínics per l'al·lèrgia estacional es curaven molt abans. El fet que la primera onada arribés entre març i abril, en plena primavera i època de més afectació de les al·lèrgies, probablement va augmentar les evidències d'aquesta observació.

A més del centre de salut, el doctor Morán també treballa per a una residència de gent gran de Yepes. Allà sí que van morir tres ancians durant les primeres setmanes de la pandèmia, de manera que el doctor va voler administrar a tots els residents antihistamínics de manera preventiva. Els que tenien símptomes, a més, rebien l'azitromicina, un antibiòtic que s'usa habitualment en cas d'angines, infeccions o faringitis.

El mateix procés es va seguir en una altra residència d'ancians de la zona, concretament a la localitat d'Horta de Valdecarábanos. I els resultats en els dos centres van ser molt sorprenents. Quan va passar la primera onada, es va fer tests de seroprevalença a tots els residents, constatant que el 100% d'ells havia passat la malaltia, però que molts la van passar sense símptomes.

Aquests resultats s'han publicat ja a la revista 'Pulmonary Pharmacology & Therapeutics', dels Estats Units, sota el títol de 'Tractament precoç de Covid-19 en Atenció Primària amb antihistamínics i azitromicin ', que conclou que si es tracta als pacients, de manera preventiva, amb antihistamínics i azitromicina, en el cas dels simptomàtics, es pot controlar l'evolució de la malaltia i reduir la taxa de letalitat, els ingressos hospitalaris i en l'UCI.

A més, el tractament, més enllà de ser eficaç, és molt econòmic, de manera que demanen als sistemes de salut dels països que treballin a promoure aquest tractament en tots els seus centres, ja que costaria menys de 10 euros per pacient. Això ajudaria a descongestionar la majoria de centres de salut i hospitals, que s'encarregarien dels casos més greus amb més recursos disponibles per a ells i més personal.