Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit

Signen el certificat de defunció per coronavirus d'una família sencera a Espanya

Fernando de la Calle, cap de Malalties Infeccioses de la Paz, relata el drama que viu diàriament a l'hospital madrileny

Imatge d'arxiu d'una habitació d'hospital amb un llit
La situació a l'UCI de l'Hospital de la Paz cada vegada és més complicada | Pixabay

Fernando de la Calle, cap de Malalties Infeccioses de la Paz, va relatar al programa 'Más Vale Tarde' de 'La Sexta' la dramàtica situació que travessen els hospitals madrilenys i que el mateix facultatiu viu en primera persona diàriament: «No para d'entrar gent a l'UCI, estem signant certificats de defunció de famílies senceres», confessava ahir a la tarda a una Mamen Mendizábal que no podia articular paraula després de la confessió del metge.

A causa de l'enorme pressió hospitalària que estan patint els hospitals de tot Espanya, altres malalties s'estan quedant fora de l'atenció immediata, tal com va explicar de la Calle durant la tarda de dimarts: «L'impacte d'una epidèmia no són només les morts que produeix el microorganisme, sinó les seqüeles i conseqüències, però també les morts derivades d'aquesta pandèmia», alertava.

«Per molt que vulguem mantenir una assistència de la resta de patologies, que voldríem fer-ho, no hi ha més personal ni llits en estar ocupats per pacients COVID. Són pacients que s'estan morint en aquell moment i necessiten oxigen. No pots dir: ho ajornem un mes. Si tens tot ocupat, una conseqüència molt greu són les patologies que no es poden atendre», va sentenciar en ple directe.

El missatge d'alerta per la situació crítica de l'hospital de La Paz

A més, el facultatiu va fer gran èmfasi que un dels majors problemes que tenen avui dia és la manca de personal sanitari i de mitjans propis per afrontar la tercera onada de la pandèmia: «Entre l'escàs que ja era el personal i l'augment de casos, no s'aconsegueix abastar tot el que s'hauria d'abastar, tant Covid com no Covid», confessava de la Calle.

En relació amb si la vacuna provocarà el final de la Covid, ha incidit que «la vacuna és una arma molt important, perquè és la manera de tallar moltes vies de transmissió i contagi. És una arma fonamental, però no és l'única. Fins que una persona tingui immunitat, i després s'assoleixi la de ramat, passarà molt temps. És una arma molt potent, però no l'única. No hem de perdre part de la conscienciació de no contagiar».

Per a Fernando de la Calle, la raó clau perquè continuem fent cas a les mesures restrictives és que el coronavirus no marxarà de les nostres vides: «Probablement, serà un virus que es quedi. Amb més o menys virulència, les seves mutacions, variacions, etc. És una altra de les conseqüències de no ser responsables que això no s'estengui. Com més temps s'estengui i romangui en l'ambient, més pot saltar a altres espècies i generar reservoris en altres i serà més complicat», afirmava l'expert a 'La Sexta'.

La incidència acumulada continua disparada a Madrid

La situació epidemiològica a Madrid és altament preocupant, com indiquen les últimes dades ofertes per Sanitat . Aquest dimarts es van notificar fins a 61 morts per Covid en les últimes 24 hores, la segona xifra més alta de decessos de tota la pandèmia.

A més, l'últim informe de la Comunitat de Madrid segueix posant de manifest la crítica situació que viuen els hospitals i centres de salut de la regió. Les dades registrades per la Direcció General de Sanitat Pública deixen veure que la transmissió de virus està disparada en moltes localitats de la comunitat.

Aranjuez, amb una incidència acumulada superior a 1.700 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies, és la localitat que pitjors dades té en els últims dies. El segueixen Collado Villalba, amb una incidència acumulada que s'aproxima als 1.700, i Alcobendas, amb més de 1.200 casos.