Targetes de crèdit en primer pla.

El canvi impactant que patiran les targetes de crèdit: ja no seran com abans

S'eliminarà la banda magnètica com a mètode de pagament a tots els països d'Europa

Els bancs europeus eliminaran a partir del mes de gener del 2024 la tradicional banda magnètica a totes les noves targetes que s'emetin, tant de crèdit com de dèbit. Aquesta mesura s'aplica amb la intenció d'adaptar-se als canvis dels hàbits de pagament dels consumidors.

S'espera que abans del 2033 cap targeta en circulació a escala mundial compti amb la banda magnètica. De fet, a Espanya, MasterCard ha estat la primera multinacional de serveis financers a anunciar que aquest mateix any aplicarà aquest nou canvi a les seves targetes.

Imatge d'arxiu d'una persona pagant amb targeta de crèdit
MasterCard serà la primera a aplicar la mesura al nostre país. | pixabay
 

Targetes biomètriques: la futura forma de pagament

La nova forma d'efectuar les compres farà necessària la nostra empremta dactilar per verificar el pagament i confirmar operacions. Funcionarà de manera que l'empremta estarà ja associada a un xip electrònic, el qual confirmarà la identitat del titular del compte bancari.

L'ús de les targetes biomètriques serà senzill: en fer un pagament, el sensor integrat capturarà i compararà l'empremta dactilar del titular amb la informació que conté el xip. Les dades biomètriques del portador no es revelen en cap moment, ja que la coincidència es realitza íntegrament a la targeta. Si la verificació és correcta, no caldrà introduir cap PIN. D'aquesta manera, aquestes accions tan normalitzades avui dia, com signar o introduir el famós PIN podrien quedar obsoletes.

La seguretat en realitzar qualsevol transacció es veurà reforçada i s'evitaran les compres fraudulentes o la suplantació de la identitat. A més, amb el nou mètode de pagament, els robatoris de les targetes es detectaran de manera més ràpida.

MasterCard afirmava l'estiu passat que »les targetes amb xip funcionen amb microprocessadors que són molt més capaços i segurs, i moltes també estan integrades amb antenes diminutes que permeten transaccions sense contacte. Les targetes biomètriques, que combinen empremtes dactilars amb xips per verificar la identitat del titular de la targeta, ofereixen una altra capa de seguretat».

Una dona que sosté diverses targetes de crèdit o de dèbit.
La mesura s'implantarà a escala mundial abans de l'any 2033. | iStockPhoto (Farknot_Architect)
 

Malgrat els seus múltiples beneficis, també té algun desavantatge. Les targetes biomètriques podrien donar lloc a falsos positius o alguna imprecisió a l'hora de funcionar. A més, si l'usuari presenta alguna lesió a la zona del dit que utilitza per identificar-se, com una cremada, la targeta podria tenir dificultats per verificar-ne la identitat. No obstant això, en aquest cas, es podria recórrer al PIN de la targeta.

Es veuran afectats els comerciants?

MasterCard assegura que les noves targetes biomètriques no implicarien un gran impacte per als venedors. De fet, el canvi seria positiu. «Els comerciants poden gaudir d'una certesa més gran de la identitat genuïna del titular de la targeta durant les transaccions», apunten. I afegeixen que podria ser que els seus ingressos fins i tot augmentessin per «la reducció de falsos rebutjos o l'oblit del número PIN».

Aquest canvi s'ha fet considerant els avenços d'una societat cada cop més preparada tecnològicament i que es mou definitivament cap a un sistema lliure de contrasenyes clàssiques. La població està decidida a experimentar noves opcions de pagament segons el recent índex de nous pagaments de MasterCard. Gairebé dos terços dels enquestats han confessat que provarien un nou mètode de pagament que en altres circumstàncies no haurien fet.