Els treballadors de la neteja i la recollida d'escombraries de Barcelona han convocat una vaga per l'última setmana d'abril.
Els aproximadament 4.000 empleats volen protestar així pel fet que les quatre empreses contractades per l'ajuntament no els han actualitzat el sou segons l'IPC des del 2018.
El Sindicat General de Treballadors (UGT), majoritari, amb el suport de Comissions Obreres (CCOO), ha convocat l'aturada des del diumenge 24 a les 9 del vespre fins divendres 29 a la mateixa hora.
El consistori té constància de l'aturada, però no s'ha implicat directament en la negociació, va explicar l'UGT la setmana passada.
La vaga afectaria la neteja dels carrers, la recollida d'escombraries i la neteja de fonts i clavegueram.
La pandèmia va aturar les negociacions
Normalment cada any sindicats i empreses negociaven al febrer l'actualització del salari segons l'IPC de l'any anterior, però el 2020 aquesta negociació respecte al 2019 es va veure truncada per l'esclat de la pandèmia.
El 2021, encara en pandèmia, es va deixar la negociació perquè l'IPC de l'any anterior havia estat negatiu.
El 2021 l'IPC va acostar-se al 6%, però les empreses FCC, Urbaser i Cespa ofereixen un 1,5% d'increment salarial, cosa que els sindicats troben massa poc.
L'Ajuntament vol aturar la vaga
L'Ajuntament de Barcelona demana que es facin «tots els esforços possibles» per evitar la vaga convocada pels treballadors del servei de neteja i escombraries de la ciutat entre el 24 i el 29 d'abril a la nit.
En una atenció als mitjans aquest dijous, la tinenta d'alcaldia d'Ecologia Janet Sanz s'ha mostrat confiada que «hi ha temps per a l'acord» i ha defensat que és necessari per ciutadania, treballadors i empreses.
Que els ciutadans redueixin els residus
En cas que no hi hagi una entesa per evitar la vaga, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ja ha avançat que l'Ajuntament demanarà a la ciutadania que tregui el mínim de brossa indispensable.
Per ara, el consistori ja ha traslladat una proposta de serveis mínims a la Generalitat, que ha d'escoltar a totes les parts abans de decretar-los i hauria de fixar-los en les pròximes hores.
Badia espera que es tinguin en compte especialment equipaments com mercats, escoles o hospitals.