Imatge d'una rosa en un bassal d'aigua

Els xàfecs i el vent tornaran per Sant Jordi, on i quan pot ploure: Temps a Catalunya del 22 al 24 d’abril

Divendres tindrem una treva, però l’apropament d’un front tornarà a complicar el temps dissabte amb més fresca. El cap de setmana acabarà més tranquil

Les pluges d’aquestes últimes hores han deixat molt bons registres de precipitació que ajudaran a apaivagar encara més la sequera. S’han superat els 50 l/m² a diversos punts del litoral, prelitoral, Ebre i nord-est, fins i tot fregant els 100 en alguns casos. Una pluja que ja és història i que deixarà pas a un divendres molt més tranquil, però amb nous canvis per Sant Jordi.

En aquest sentit, divendres ens llevarem sense pluja enlloc i amb moltes més clarianes, però sol força enterbolit pel pas de bandes de núvols. De fet, la nuvolositat serà força abundant a la tarda amb algun ruixat a últimes hores al Pirineu i Prepirineu de Lleida. Poca cosa en una jornada seca, clarament més càlida al migdia i vent de garbí reforçant-se a la costa i nord-est.

Totes les mirades estan posades en l’esperada diada de Sant Jordi, i no portem bones notícies en aquest sentit. L’arribada d’un front atlàntic farà que la pluja reaparegui, tot i que amb xàfecs més dispersos i intermitents. Les precipitacions més destacades cauran a la cara sud del Pirineu i Prepirineu, sobretot de Lleida, on l’aigua pot ser més continuada.

Serà un dia amb cel molt canviant, fins i tot cel tapat al nord, però amb clarianes també i fins i tot treva al migdia. Al llarg del dia esperem ruixats aquí i allà, els més probables al prelitoral i a la Catalunya Central. A primeres hores i, de nou, a la tarda i vespre els xàfecs aniran a més al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

Una situació irregular que haurem d’anar seguint amb atenció, ja que hi ha comarques que se salvarien força amb els mapes actuals. Aquest ambient més tranquil el trobaríem sobretot a l’Ebre i Empordà, veurem com s’acaba configurant la situació. Tot plegat amb clara baixada de temperatures (més fresca), neu a 1400 metres al Pirineu i fort vent de garbí a molts punts.

Una previsió realment dolenta per a la venda de llibres i roses, tot i que res a veure amb les pluges abundants i extenses de les últimes hores. En canvi, diumenge milloraria clarament la situació amb pujada de temperatures, més sol i ja sense pluja. Tan sols podria caure algun ruixat de tarda al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 22 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest divendres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 22 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest divendres a la tarda | Catalunya Méteo

Divendres 22 d’abril

Pel que fa al divendres, 22 d’abril, el temporal de pluges ja serà història i ens llevarem sense aigua i un sol molt esmorteït per bandes de núvols. De fet, la nuvolositat anirà a més a la tarda amb cels, fins i tot, tapats a moltes comarques, però sense aigua. A últimes hores arribaran alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu de Lleida, però en conjunt no plourà divendres.

Tot plegat amb clara pujada de temperatures que ens farà recuperar l’ambient suau o una mica càlid al migdia. Moltes màximes de 17º a 22º, mentre que de nit baixaran i la sensació serà més freda. El vent de garbí s’anirà reforçant, sobretot a prop de la costa.

Mapa de previsió a Catalunya el 23 d'abril del 2022
Mapa de previsió per la diada de Sant Jordi | Catalunya Méteo

Sant Jordi

El dissabte, 23 d’abril, esperem una diada de Sant Jordi amb un temps clarament més mogut. L’arribada d’un front atlàntic farà que tinguem un cel molt canviant, fins i tot amb cel tapat a moltes zones del nord. S’esperen precipitacions més continuades a punts del Pirineu i Prepirineu, sobretot el de Lleida.

A la resta, els ruixats podran aparèixer de forma molt dispersa a qualsevol punt. Per ara, sembla que els més probables cauran a primeres hores i de nou a la tarda/vespre al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. També a la Catalunya Central hi són més probables, però com més a l’Empordà i Ebre menys risc de pluja hi ha.

Una previsió amb un marge d’error encara elevat que haurem d’anar seguint amb atenció, però que pot fer la guitza a molts llibres i roses. Tot plegat amb més fresca, ja que baixen les temperatures, i ventades fortes de garbí a molts punts, sobretot a la costa. Compte amb aquest vent, ja que localment pot ser intens i causar problemes en paradetes de Sant Jordi.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 d'abril del 2022
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 24 d’abril

Finalment, el diumenge 24 d’abril la calma tornarà amb més sol, pujada de temperatures i ja sense pluges. Tan sols a la tarda pot caure algun ruixat aïllat al Pirineu amb vent encara en algunes comarques. Tornarem a superar els 20º després del sotrac del dissabte.