Renfe

Caos a Renfe: Aglomeracions, retards i indignació en el primer dia de vaga a Catalunya

L'aturada també afecta als serveis d'Alta Velocitat i llarga distància

Matí amb aglomeracions i retards als trens de Renfe per la vaga de maquinistes convocada aquest dilluns, set de novembre. La Confederació General del Treball ha fet una crida als treballadors de la companyia ferroviària a aturar-se durant 24 hores per reivindicar millores laborals. Pel que fa a la llarga distància i l'Alta Velocitat, l'aturada ha provocat algunes cancel·lacions, però la majoria de viatgers afectats s'han pogut reubicar.

Han estat diversos els viatgers que es queixaven en arribar a l'estació de Sants de Barcelona. «Sempre paguem els mateixos, anava tothom apilonat», ha assegurat la Mari Carmen, usuària que ha arribat procedent d'un tren de Tarragona. «Anàvem tan atapeïts que a Montcada ja no podia pujar gent», ha indicat, en la mateixa línia, el Ramon, que ha arribat des de Sabadell.

Uns serveis mínims superiors en hores puntes

Segons ha anunciat Renfe, el seguiment de la vaga és mínim, d'un 0,6%. A conseqüència de la protesta, s'han decretat uns serveis mínims del 66% dels trens en hores punta, de 6:00 a 9:30 h i de 17:00 a 20:30 h. Durant la resta de la jornada el percentatge baixarà fins a un 33% dels trens.

En llarga distància i Alta Velocitat, l'aturada ha provocat algunes cancel·lacions a primeres hores del matí. Tot i això, la gran part dels viatgers s'han reubicat en altres trens. En aquesta modalitat, els serveis mínims són del 72% dels trens, per a trens Avant, el servei és del 65%.

Els horaris per als dies que hi ha vaga es poden consultar a través de la web de Renfe i de l'aplicació de Rodalies i Renfe.

Millors condicions laborals

CGT ha estat l'únic sindicat que manté la convocatòria de vaga per tal de mostrar el seu desacord amb la negociació col·lectiva amb l'empresa. En un principi els sindicats majoritaris també s'hi van sumar, tot i que finalment, es van desmarcar després que Renfe decidís incorporar les millores en les condicions laborals.

En concret, sol·liciten una reducció de jornada a 35 hores setmanals i un increment salarial del 3,5% a partir de l'any vinent, entre d'altres. També volen la creació d'una nova posició laboral a la plantilla, el maquinista instructor, per tal que permeti agilitzar els processos de formació. Les aturades es tornaran a repetir el divendres vinent, onze de novembre.