Carles III

Carles III, proclamat oficialment rei d'Anglaterra

Camila Parker serà la reina consort

Tot just fa un dia, vam ser coneixedors de la mort de la Reina d'Anglaterra, Elisabet II, als 96 anys. La defunció de la monarca es va produir al castell escocès de Balmoral, dos dies després que Elisabet II es reunís amb la nova primera ministra Liz Truss. Amb tot, aquest dissabte el primogènit de la reina, Carles III, s'ha proclamat oficialment rei d'Anglaterra.

Carles III ha estat proclamat formalment com a rei d'Anglaterra, després de la mort d'Elisabet II als 96 anys. La defunció de la seva mare va portar el fins ara príncep de Gal·les automàticament a ser rei en ser el primer en la línia de successió, però la formalització no s'ha produït fins a aquest dissabte quan s'ha celebrat la cerimònia d'accessió.

En el seu discurs durant l'acte, Carles III ha reivindicat el llegat de la seva mare, la qual ha dit que és un «exemple d'amor durant tota la seva vida i de servei generós». «Soc profundament conscient de la profunda herència i dels grans deures i responsabilitats que ara passen a mi», ha subratllat.

L'acte s'ha celebrat al Palau de Saint James, davant d'un organisme cerimonial anomenat Consell d'Accessió, format per membres del Consell Privat, un grup d'alts membres del parlament i altres funcionaris civils, entre d'altres. A la cerimònia han assistit més de 200 membres del Consell Privat.

Durant l'acte protocol·lari, s'ha anunciat formalment la mort d'Elisabet II. L'encarregada de fer-ho ha estat l'exministra de Defensa Penny Mordaunt, presidenta del Consell Privat. 

Després, Carles III ha participat en una segona reunió en què ha fet una declaració i ha jurat preservar l'església d'Escòcia. Posteriorment ha estat proclamat rei des del balcó del palau.

Amb Carles III com a rei, el príncep Guillem no es converteix automàticament en príncep de Gal·les, però sí que hereta immediatament l'altre títol del seu pare, el de duc de Cornualla, i la seva dona passa a ser la duquessa de Cornualla.

▶️ El vídeo de la setmana

La coronació

La cerimònia d'aquest dissabte no és la de coronació, que pot trigar mesos a celebrar-se. De fet, Elisabet II va ser proclamada oficialment reina el febrer del 1952 i la coronació no es va fer fins al juny de l'any següent. Els últims 900 anys la coronació s'ha fet a l'Abadia de Westminster.

Es tracta d'una cerimònia religiosa anglicana oficiada per l'arquebisbe de Canterbury, que serà l'encarregat de posar la corona, del 1661, sobre el cap del monarca. A diferència dels casaments, la cerimònia de coronament és un acte d'estat, pagat pel govern, que també decideix qui hi pot assistir.