raval santa anna vianants nadal reus

Pellicer vol deixar el raval de Santa Anna a un sol nivell l'any vinent

Suposarà convertir-lo en un carrer per a vianants de manera definitiva | També ha anunciat que la piscina municipal coberta pot ser una realitat el 2023

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, vol convertir el raval de Santa Anna en un carrer a un sol nivell durant el 2020 o, a tot estirar, el 2021. Així ho ha anunciat aquest dijous, assegurant que la valoració de l'actual prova pilot és positiva. També ha afirmat que la seva intenció és que la piscina municipal sigui una realitat l'any 2023, i que té intenció de reactivar el front comú amb Tarragona, Salou, Cambrils i Vila-seca en matèria d'infraestructures.

«Crec que és un encert haver fet aquesta prova pilot, crec que a poc a poc, la gent ho va veient clar», ha declarat aquest matí durant el tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa. La vianalització de la resta del tomb de ravals serà un projecte que, en cas d'executar-se, no es farà durant aquest mandat. El pròxim pas serà «analitzar la plaça del Prim, i s'ha d'analitzar en funció de l'entrada del pàrquing, i s'han de mirar les concessions; això és evident que qui sigui el pròxim alcalde haurà de pensar en el tram de raval des de la plaça fins, com a mínim, el portal de Jesús», ha apuntat.

Carles Pellicer, alcalde de Reus, durant l'atenció als mitjans d'aquest matí
Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha fet balanç dels projectes engegats i de futur | Adrià Morte

El raval de Santa Anna, a un sol nivell

Pel que fa al raval de Santa Anna, afirma que «volem una ciutat sostenible i hem de començar per algun lloc; quan es va fer la remodelació dels carrers de Llovera i de Monterols, la gent es va aixecar molt i avui en dia ningú entendria que hi passessin cotxes», recorda. «Passarem aquesta prova pilot fins a finals de febrer i sí que m'agradaria, durant l'any que ve o com a molt tard l'altre, apujar la calçada i convertir-ho en un carrer per a vianants definitivament».

En paral·lel s'estudiarà de quina manera es regula el pas de vehicles de càrrega i descàrrega o de serveis com el de taxi. Manté, però, que és la línia encertada de treball; «en aquest moment passen cotxes per davant del comerç però no para ningú, per tant, deixem que la gent flueixi, la gent passeja més, quan està tancat». També es plantejarà la situació en la qual quedaran bicicletes i patinets de cara al futur.

«A la bicicleta i al patinet ens hi hem d'acostumar, però amb una reglamentació perquè han de conviure amb els vianants», argumenta. Admet que «en aquest moment no poden anar per les voreres, han d'anar pels carrils bici, i és veritat que falten carrils bici», però posa de manifest que «per això hem posat 100.000 euros al Pla d'Inversions 2020 per tal de completar l'anella de carril bici o el recorregut per on la regidora Berasategui defineixi per on han de passar; a partir d'aquí, a les zones per a vianants haurem de definir exactament com, en quins moments i de quina manera».

Avignuda del president Companys de Reus amb l'edifici de l'antiga Pich Aguilera a la dreta
Pich Aguilera es va utilitzar com a garantia per als crèdits demanats quan es va construir el nou Hospital | Jordi Olària Gras

El traspàs de l'Hospital allibera Pich Aguilera

El regidor de Salut de l'Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, va anunciar ahir a la tarda la solució acordada entre el consistori i la Generalitat per a l'Hospital Sant Joan. El CatSalut assumirà la gestió del centre i la propietat de l'edifici, així com els crèdits contrets per finançar la seva construcció. Això implica que els terrenys de Pich Aguilera tornaran a quedar a disposició de l'Ajuntament de Reus.

La zona, ubicada al costat de l'antic Hospital, entre el carrer de Sant Joan, el de Jacint Barrau i l'avinguda del President Companys, s'havia fet servir com a garantia pels crèdits i, per tant, havia quedat bloquejada. Pellicer ha reafirmat la línia expressada ahir per Subirats de valorar-ho com una notícia molt positiva. «Hi haurà una solució a l'àmbit de Pich Aguilera i de l'Hospital vell; recuperem unes garanties i un espai per a la ciutadania i l'Ajuntament».

Aquesta zona no té, ara mateix, cap objectiu concret, però juntament amb l'alliberament financer que suposa, per al consistori, desprendre's de l'Hospital Sant Joan, «ens donarà noves possibilitats pel que fa a les finances municipals perquè alliberem una situació que teníem encotillada», considera l'alcalde.

Imatge virtual de l'exterior del nou centre esportiu integrat annex al Pavelló Olímpic Municipal
Imatge virtual de l'exterior del futur centre esportiu integrat annex al Pavelló Olímpic Municipal | Ajuntament de Reus

La piscina municipal, el 2023

Just abans que comencés la campanya electoral de les municipals d'enguany, Carles Pellicer, alcalde de Reus, i Jordi Cervera, aleshores regidor d'Esports, van anunciar l'avantprojecte de la futura piscina coberta municipal. Abans de final d'any, ha mantingut el batlle, «comença el tràmit perquè les empreses puguin dir quines són les seves previsions, com s'hauria de fer». Es tracta d'un mecanisme previst a la llei i que permetrà acabar de perfilar el projecte.

Pel que fa a la seva construcció i posada en marxa, «m'agradaria que fos abans d'acabar 2023». Segons el projecte presentat al mes de maig, no es tractarà d'una piscina de competició, sinó d'un complex poliesportiu que comptarà amb una piscina de 30 metres per 10 metres, diverses zones d'aigua, gimnàs, spa, sauna, espai per a les classes dirigides i, al terrat, una pista d'atletisme. S'ubicarà al costat del Pavelló Olímpic, on actualment hi ha les pistes exteriors, una de les quals es mantindrà.

barri del Carme Reus
Zona del barri del Carme on s'han dut a terme els enderrocs | Jordi Olària Gras

El barri del Carme, pròxim objectiu urbanístic

Pellicer ha tret pit de la reforma executada al barri de Sol i Vista a través del Pla de Barris, i ha assegurat que el pròxim on s'actuarà serà el del Carme. «És el següent objectiu, aquests darrers quatre anys ho ha sigut el de Sol i Vista, on hi ha un abans i un després; és evident que ens falta insistir més a l'ACA per la qüestió del barranc, que s'hauria de canalitzar millor».

Pel que fa a aquest mandat, «tenim clar que l'entorn dels carrers de Sant Benet, Sant Francesc, Sant Antoni i Sant Jaume és on, en el futur, concentrarem la nostra atenció». «El barri del Carme és molt gran, per tant, ara planifiquem aquesta pastilla, i després anirem cap al Vapor Vell, on s'ha de fer una actuació de gran importància; suposo que assentarem les bases, però l'execució haurà de ser més endavant».

L'any 2020, Any Bartrina

El batlle reusenc ha anunciat també que té intenció de mantenir la línia de reivindicar els fills il·lustres a través de convocatòries com l'Any Roseta Mauri que tot just acaba. En aquest sentit, l'any vinent se celebrarà l'Any Bartrina per commemorar els 170 anys del seu naixement, el 26 d'abril. Per a l'any 2021 encara no es coneix qui en serà el protagonista, però l'any 2022 Reus se sumarà a l'Any Ferrater, commemorat a tot l'àmbit català.