Carles Puigdemont porta Roger Torrent i la Mesa del Parlament al Constitucional

El líder de Junts per Catalunya (JxCat) ha presentat un recurs d'empara, després que se li negués la delegació del seu vot a la cambra el dia 9 d'octubre

Carles Puigdemont ha decidit presentar davant del Tribunal Constitucional (TC) un recurs d'empara, en el qual acusa el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i els membres de la Mesa de vulnerar els seus drets polítics. En concret, segons informa 'elDiario.es', el líder de Junts per Catalunya (JxCat), es refereix a la decisió del dia 9 d'octubre, quan als diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena se'ls va denegar la possibilitat de delegar el seu vot a la cambra. 

El recurs d’empara, registrat el passat 9 de gener, se suma a un escrit anterior que l’expresident havia realitzat contra l’auto de Llarena i que aquest dilluns d’admès a tràmit. Però, en aquest nou document, Puigdemont no només acusa el Suprem sinó també a la Mesa del Parlament.

Concretament, Puigdemont assegura que la Mesa no tenia competències per retirar el seu vot delegat, ja que el ple havia refusat uns dies abans la seva suspensió com a diputat acordat pel Tribunal Suprem. Per tant, conclou Puigdemont, que  els seus drets estaven tan intactes com els de qualsevol altra diputat.

 

Des de JxCat li treuen importància

JxCat argumenta que és una ampliació de l’interposat contra l’auto de suspensió dels diputats firmat per Llarena.  «És un pas imprescindible per defensar els drets del president en instàncies internacionals. Es tracta d’una decisió tècnica», segons fonts oficials de la formació, que en tot moment desvinculen el recurs de la pugna amb ERC.

Roger Torrent desconeixia el recurs presentat per Puigdemont | CatalunyaDiari.cat

 

En canvi, fonts vinculades a la presidència del Parlament, consultades per ‘elDiario.es’, afirmen que Roger Torrent no estava al corrent de què JxCat hagués interposat un nou recurs  que qüestiona una decisió presa per ell mateix, entre altres implicats.

  • També et pot interesar: Puigdemont no podrà declarar com a testimoni en el judici de l'1-O

Fets durant el 9 d'octubre

El recurs presentat per Puigdemont apel·la als fets del 9 d’octubre, quan la Mesa, juntament amb el PSC, i amb l’abstenció de Ciutadans, va forçar que els diputats suspesos per Llanera acceptessin ser «substituïts»  a risc de perdre el vot.

Així, els quatre diputats afectats per la resolució de Llanera, és a dir Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, van refusar ser substituïts pel que van perdre la facultat de votar. Mentre,  Oriol Junqueras i Raül Romeva, diputats d’ERC, si van registrar escrits admetent ser substituïts, pel que es van mantinir els seus vots, ara exercits pel diputat Sergi Sabrià.