Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Carles Puigdemont en una compareixença a l'Alguer.

Revés d'última hora de la justícia europea a Carles Puigdemont

El TJUE avala tombar euroordres si hi ha «raons fundades» de risc als drets d'un individu o el seu «grup identificable»

Males notícies per a Carles Puigdemont. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat la raó a Pablo Llarena i, amb aquesta descisió, el jutge del Tribunal Suprem tindria via lliure per a demanar una nova ordre de detenció contra l'expresident. 

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) avala rebutjar euroordres si hi ha «raons serioses i fundades» de vulneració de drets d'un individu i «deficiències» que «afecten la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a les que pertany l'interessat». 

En resposta a les preguntes prejudicials presentades pel jutge Pablo Llarena, el tribunal de Luxemburg diu que també es pot denegar una entrega si es demostren «deficiències sistèmiques o generalitzades» en el sistema judicial d'un país. 

D'altra banda, el TJUE diu que «en principi» no s'ha de rebutjar l'execució d'una petició d'entrega en base de la competència de l'òrgan jurisdiccional, però obre la porta a fer-ho si aquest òrgan és «manifestament incompetent».

L'estira i arronsa de Puigdemont

Sense anar més lluny, a principis de la setmana passada, la defensa de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont presentava un escrit contra la resolució de Pablo Llarena al·legant que el Tribunal Suprem no pot emetre una ordre de detenció nacional contra ell sense el permís de l’Eurocambra. 

A més, argumentava que el Tribunal Suprem no és competent per jutjar-lo, perquè és eurodiputat, i que Carles Puigdemont no pot enfrontar-se a dos procediments per uns mateixos fets, en referència al del propi alt tribunal i al del Tribunal de Comptes. 

L’escrit de l’advocat Gonzalo Boye anunciava la presentació de sis qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre aquestes qüestions.

La defensa de Puigdemont demanava la nul·litat de l’ordre de detenció nacional instada contra ell amb l’argument que és eurodiputat, té immunitat i per cursar-la caldria un suplicatori al Parlament Europeu. Afegia també que sense l’ordre nacional tampoc es podria dictar una d’europea.

Ara, però, Puigdemont rep un nou revés per part d'Europa i caldrà veure com queda la seva posició. 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp