Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mà amb bitllets

Gerra d'aigua freda per a milions de treballadors: afecta els sous

La pujada del salari de milions de treballadors es manté a l'aire

Milions de treballadors espanyols es mantenen en alerta. Estan pendents que els seus salaris es revisin amb vista a aquest any. Però, de moment, les notícies que els estan arribant no resulten gens optimistes.

Les negociacions entre patronal i sindicats fa molts mesos que estan aturades. Els empresaris de la CEOE revelen que la situació es troba enquistada a causa de les «exigències inviables» de la CCOO i de la UGT. Arran de tot això, aquestes dues últimes organitzacions han canviat d'estratègia les últimes hores.

Indiquen que treballen en una nova proposta conjunta per «desembussar» la negociació. D'aquesta manera, es podria tancar un acord sobre l'increment dels salaris en conveni.

En un primer moment, els sindicats van proposar lligar els sous a les pujades de l'IPC. Proposaven un augment del 3,5% el 2022 i del 2,5% per a aquest curs. A aquest darrer se li incorporava una part variable dependent de l'IPC fins a assolir un mínim del 3%.

Una estructura molt similar la van recomanar també per al 2024. De cara al pròxim exercici es va plantejar una alça del 2% i una variable dependent de la inflació del 2022 i 2023, amb un mínim del 2,25%, recull La Razón. Per la seva banda, el 2025 s'associaria la pujada de la inflació del desembre del 2024 més un 0,25% extra.

Home comptant bitllets
Sembla que costarà que la patronal i els sindicats arribin a un acord respecte als sous | GETTY IMAGES

Aquestes mesures van ser rebutjades pels empresaris. Entenien que implica «un parany» unir l'increment dels sous amb l'IPC. A més, «obre la porta perquè s'apliqui de manera automàtica anualment».

En opinió de la patronal, tot això serviria per a l'increment «incontrolat de la inflació de segona volta a les empreses». Els sindicats han mogut fitxa els últims dies amb intenció de flexibilitzar les seves propostes.

El nou plantejament presentat pels sindicats

Tant UGT com CCOO estan disposats a incorporar alguna clàusula de revisió salarial. La vincularien sobretot a l'IPC, però també tindrien en consideració altres factors. Entre ells, la situació que travessa el sector econòmic en qüestió, així com l'estat concret de cada companyia.

Entenen que hi ha empreses de diferents àmbits que travessen per un bon moment i que es poden permetre les alces. Un altre cas ben diferent és el d'aquells negocis que es veuen incapacitats per millorar la nòmina als empleats. Cada situació és totalment diferent i potser caldria valorar-la de manera més individual.

Fonts sindicals assenyalen aquest mitjà cap a on es dirigeix la nova estratègia de negociació. Seria «utilitzar altres elements a l'hora de poder determinar quina és la clàusula de revisió que es fa servir per als salaris».

Imatge d'una dona en una oficina amb les mans al cap
Alguns treballadors encara no saben que rebran un augment de sou | GETTY IMAGES

 

Quina és la postura dels empresaris?

Des de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), les empreses es mantenen per ara una mica escèptiques. Estan pendents que els sindicats rebaixin les seves pretensions. I és que la patronal apunta que «no hem rebut de manera oficial cap proposta i no coneixem de moment la lletra petita».

Asseguren que estan pendents d'obtenir més informació per poder emetre'n una valoració. Tot i que mantenen una certa tibantor amb la UGT i la CC OO, sí que detecten un cert «avenç» amb aquesta última mesura de flexibilització.

Opinen que almenys es trenca amb «l'exigència innegociable» que hi havia fins ara sobre la taula. Els sindicats havien imposat una pujada dels salaris lligada a l'IPC i ara «s'obren a valorar altres indicadors».

La pròxima cita on es tornaran a veure les cares serà avui, dimarts 31 de gener. En aquesta trobada hauran de debatre també els canvis al Salari Mínim Interprofessional (SMI). Les dues parts confien a arribar a un acord com més aviat millor, sobretot pensant en els treballadors que segueixen pendents de l'actualització.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades del món del COR al WhatsApp