Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez en un discurs.

Compte enrere per l'augment de l'SMI a Catalunya: el govern espanyol ja té data

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, convoca els agents socials a una reunió d'urgència aquest dimarts

Després d'uns quants dies d'incertesa, el govern espanyol comença a aclarir la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). El ministeri de Treball ha convocat els sindicats i la patronal a la taula de diàleg aquest dimarts, 31 de gener. L'objectiu és aprovar l'increment per via d'urgència.

La ministra Yolanda Díaz vol aprovar aquest mateix dimarts una pujada de l'SMI al voltant dels 80 euros. La mesura s'havia encallat per la dissensió dins del mateix govern. El sector de Podemos aposta per una forta pujada del salari mínim, mentre que el PSOE defensa un increment moderat.

Actualment, l'SMI a Espanya es troba a 1.000 euros mensuals (14.000 anuals en 14 pagues). La patronal proposa augmentar els sous un 4%, una cosa que suposaria 1.040 euros al mes. Els sindicats, en canvi, intenten forçar una pujada fins al 10% per deixar el salari mínim en 1.100 euros mensuals.

Reunió clau aquest dimarts

El Ministeri de Treball ha convocat aquest dimarts 31 de gener patronal i sindicats per negociar la pujada del Salari Mínim Interprofessional. Segons Europa Press, els agents socials estan citats aquest dimarts a les 11 del matí. La ministra, Yolanda Díaz, els cita «amb caràcter d'urgència».

Imatge de Yolanda Díaz.
Yolanda Díaz vol anunciar la pujada avui mateix. | GETTY IMAGES
 

Feia dies que el govern de Pedro Sánchez anunciava una reunió imminent per tancar l'acord, però la situació s'havia encallat. El retard en l'aprovació suposa que els treballadors ja no podrien rebre l'augment a la nòmina del gener. Les nòmines ja estan tancades i no es poden modificar.

En tot cas, l'aprovació aquest dimarts suposarà un increment del salari al febrer per a milers de treballadors. La ministra ha defensat l'SMI com l'instrument més eficaç per sortir de la crisi. L'augment és un intent que els treballadors no perdin poder adquisitiu amb la pujada dels preus.

La gran incògnita: a quant pujarà

La gran incògnita a hores d'ara és saber quant pujarà l'SMI el 2023. El Ministeri de Treball compta amb una comissió d'experts que va presentar una proposta per apujar els salaris entre el 4,3% i el 8,2% (entre 43 i 82 euros al mes). La ministra, Yolanda Díaz, opta pel tram alt (8,2%).

Les reticències dins del mateix govern fan que probablement Pedro Sánchez tingui l'última paraula. La reunió d'avui podria ser clau per fixar la quantia de l'augment. El president es podria decantar per una solució intermèdia entre els 40 de la patronal i els 100 dels sindicats.

Cal recordar que patronal i sindicats hi tenen un paper merament consultiu. Si la decisió ja està presa, avui serà comunicada als agents socials i podria ser aprovada al Consell de Ministres d'aquest mateix dimarts. L'SMI podria tornar a pujar al juny, segons l'evolució dels preus.

A qui beneficia la pujada

A Espanya, més de dos milions de treballadors cobren el salari mínim interprofessional. Entre aquests, la majoria són dones i joves entre 18 i 25 anys. Per tant, l'increment de la quantia beneficiarà sobretot dones i joves, que són els que cobren els sous més baixos de l'Estat.

Foto de diversos bitllets d'euro.
Milions de treballadors es beneficiaran de la pujada. | Arxiu
 

Cal recordar que l'SMI és de compliment obligat per als empresaris i és il·legal pagar menys a un treballador. Tots els treballadors tenen dret a exigir l'augment basant-nos en el salari mínim nou. Primer, s'aconsella fer-ho per petició escrita, i en cas de rebuig, acudir a la via legal.

L'objectiu a llarg termini és anar pujant l'SMI fins que quedi un 60% del salari mitjà a Espanya. Més enllà de les reticències, el govern espanyol coincideix en la necessitat d'augmentar els salaris en un moment de crisi com l'actual. Queden poques hores per sortir de dubtes sobre aquesta qüestió.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp