Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant l'acte de traspàs

La postura de la nova ministra de Sanitat sobre el confinament total a Espanya

La ministra accedeix al càrrec amb les pitjors dades registrades fins a la data en la pandèmia

La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant l'acte de traspàs
Carolina Darias pren el relleu a Salvador Illa com a Ministra de Sanitat | Europa Press

La notícia que Carolina Darias ocuparia la butaca del Ministeri de Sanitat ha estat un secret a veus des que el representant de PSC, Salvador Illa, anunciés la seva intenció de presentar-se als comicis catalans. És per això que la seva elecció no ha causat cap enrenou a la taula presidència, sinó que ha estat una mica més com un relleu consensuat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Des de les demarcacions territorials no s'espera un canvi de guió pel que fa a la representació de l'anterior candidat, ja que en matèria pandèmica les decisions recauen en el president, Pedro Sánchez. És per això que des de les comunitats autònomes no s'espera l'ús de l'estat d'alarma, el que comportaria la possibilitat d'un confinament domiciliari, o l'ampliació del toc de queda.

En el cas que l'estat d'alarma fos una alternativa podria obrir la possibilitat que des de la Generalitat s'habilités l'ajornament dels comicis, el que podria arribar a suposar la tornada de Salvador Illa al capdavant d'aquesta delegació del govern. De moment la principal característica que se li demana a la nova encarregada de matèria sanitària és la disposició de diàleg que promovia el seu predecessor, sobretot per mantenir una política de complicitat entre els diferents territoris.

Un camí ple de pedres

Tot i que ha tingut un procés de preparació, el camí que li espera a Carolina Darias no serà fàcil, sobretot pel gran desafiament que travessa la comunitat internacional -i en concret Espanya- pel que fa al procés de vacunació. Si bé encara no ha acabat ja es passa pel cap dels diferents governants qui serà el culpable si la gestió és dolenta, o el gran benefactor en cas que tot surti bé.

Des del sector sanitari es demanava un perfil més tècnic que pugui aportar una visió més detallada de cada situació en la pandèmia, encara que des de l'Executiu espanyol s'ha optat per la mateixa opció de diàleg. Sobretot perquè l'elecció estava premeditada amb anterioritat.

Carolina Darias serà l'encarregada de presidir la pròxima reunió del Consell Interterritorial de Salut. Carolina Darias s'enfrontarà al primer desafiament que proposaran els dirigents autonòmics, que és el principi de cogovernament, cosa que permetria un major poder per utilitzar les propostes de mobilitat o interacció social. Amb les mesures actuals, des dels diferents territoris es pot tancar l'hostaleria, el comerç, els gimnasos o reduir l'activitat social al mínim, encara que no pot optar per confinament domiciliari o ampliar el toc de queda.

«Illa ha estat un pèssim ministre i no està a l'altura del govern espanyol»

Són les paraules que li va dedicar el líder del Partit Popular, Pablo Casado, al fins al moment encarregat en matèria sanitària. També va aprofitar per catalogar-lo com el «pitjor ministre d'Europa» i va acusar l'Executiu espanyol d'estar més pendent de salvar vots que vides.

Argumentava la seva postura després dels números que ha deixat el cap de setmana, rècord de registre tant en contagis com en morts des de l'inici de la pandèmia. La postura del dirigent dels blaus no difereix de la presentada fins al moment, fixada en forçar la dimissió d'Illa pel seu paper a dues bandes amb els comicis catalans.

La realitat és que la veritable lluita es troba en els centres sanitaris, amb el registre de 591 morts per covid en un dia. Davant aquesta situació el govern espanyol ha decidit plantejar dos blocs en qüestions substancials com la monarquia parlamentària, les pensions, la llei d'igualtat o el Salari Mínim Interprofessional.