L'epidemiòleg i president del Comitè d'Ètica de l'Institut Carlos III, Fernando García, ha llançat un missatge d'alerta sobre l'administració d'una sola dosi de les vacunes Pfizer o Moderna. La «immunitat imperfecta» podria ajudar a l'aparició de mutacions i que el coronavirus i les seves noves variants resisteixin durant molt de temps.
En una xerrada amb l''Agència Efe', García ha explicat que, si una única dosi de la vacuna no aporta la immunitat suficient, «els beneficis de la vacunació es perden i el problema és que es desconeix el grau d'immunitat d'una sola inoculació». Per a l'epidemiòleg espanyol, «pràcticament es tiren els diners».
Per a García, la idea del Regne Unit d'administrar una dosi «grinyola». A dia d'avui, no hi ha dades científiques que verifiquin la seva eficàcia «i els estudis amb animals demostren que una sola dosi no ofereix dades molt prometedores», confessa. Per a Fernando García, «la immunitat perfecta ha de ser completa» amb les dues dosis establertes, de manera que rebutja que es «castigui» sense immunitat aquells càrrecs públics que s'han saltat el pla de vacunació del Ministeri de Sanitat.
«Si alguna cosa falla, s'ensorra tot el sistema»
El president del comitè d'Ètica de l'Institut de Salut Carlos III afirma que alguna cosa falla en el pla de vacunació establert i cal millorar-lo, però «no es pot castigar. L'assistència sanitària no opera segons judicis morals, això seria un disbarat i no es fa. S'atén a tothom», sentencia.
«Una altra cosa seria que, si hi hagués escassetat de vacunes i s'hagués de racionar la segona dosi, els últims a la llista fossin ells (els que es van saltar el protocol), però és una situació diferent», exposa. «El pla no es pot arruïnar», assenyala, i per això és vital certa infraestructura, més personal, xeringues òptimes o neveres per emmagatzemar les vacunes, entre altres necessitats. «Si alguna cosa falla, s'ensorra tot el sistema», diu.
Malgrat tot, García és positiu i afirma que cal treure el màxim profit a tots els recursos i demanar a les autoritats que posin en marxa un pla de vacunació sense fissures. «Cal remar de manera coordinada», diu.
28 dies com a màxim per administrar la segona dosi
D'altra banda, Marcos López Hoyos, de la Societat Espanyola d'Immunologia, sol·licita que hi hagi rigor amb els temps de vacunació i que la segona dosi s'inoculi no més tard de 28 dies: «Si no es fa així, l'efectivitat de la vacuna no està assegurada», sentencia.
«No podem traslladar el missatge que es pot retardar sense més, perquè caiem en un error important», apunta López Hoyos, que aprecia cert «descontrol» en el pla de vacunació, «en deixar-lo a decisió de les comunitats autònomes. Com més divideixes els punts de vacunació, menys mecanismes de coordinació hi ha» i més opcions que hi hagi errors i el procés vagi més lent, explica.
Els contagiats amb anticossos, els últims a vacunar-se
López Hoyos exposa que els contagiats de Covid amb una PCR positiva i anticossos han d'estar al final de la llista per immunitzar-se, ja que considera que tenen defenses per a un període entre sis i vuit mesos. López Hoyos, que també està a càrrec de l'Institut de Recerca Marqués de Valdecilla, assenyala que els que van deixar enrere la malaltia tenen «cèl·lules-memòria T i B, que són les fàbriques que produeixen els anticossos».
«La gent que ha passat la infecció no ha de tenir pressa, pot vacunar-se al final de tot», recalca. Finalment, López Hoyos revela que han vist com els positius en Covid tenen «amb més freqüència» efectes secundaris després de rebre la primera dosi de la vacuna, «no més greus, però sí molestos, com dolors al braç i malestar general».