Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un telèfon mòbil, carregador i home pensatiu

Així és el carregador universal que serà obligatori per a tots els mòbils a Espanya

Espanya s'uneix així a la iniciativa de la Unió Europea per unificar aquest tipus de dispositius que tothom ja fa servir

Espanya s'uneix a la iniciativa de la Unió Europea i s'ha posat ferma pel que fa als carregadors de mòbils i altres dispositius electrònics. Fa només uns dies, el Consell de Ministres aprovava la modificació del reglament per instaurar el carregador universal.

El canvi començarà a partir del 28 de desembre d'aquest 2024. En aquesta data, els nous carregadors d'aparells electrònics hauran de ser d'un mateix tipus, com ha informat el ministre José Luis Escrivá.

Aquest és el carregador universal que serà obligatori el desembre de 2024

A partir del desembre no caldrà tenir un carregador diferent per a cada dispositiu. Gràcies a la nova legislació, es podrà fer servir un carregador universal per a tots els aparells. Es tracta de l'USB tipus C.

A més, al Reial Decret 188/2026 hi ha un altre punt important. Els fabricants han d'oferir la possibilitat d'adquirir els dispositius sense el carregador. D'aquesta manera, els consumidors no haurien de tenir diversos carregadors.

Imatge de dos cables amb una saldi USB normal i una altra USB tipus c assenyalada amb un cercle i una fletxa
Todos los cargadores deberán llevar ahora USB tipo C | Mateus André

A qui s'estén aquesta nova obligació

No importa qui sigui el fabricant. La nova obligació s'estén a tots els telèfons mòbils, a les tauletes, als auriculars, a les càmeres digitals, als llibres electrònics, als ratolins i als teclats i a les consoles de videojocs.

També els sistemes de navegació, els altaveus i els ordinadors portàtils. En el cas dels ordinadors, encara que compliran la mateixa obligació, aquesta no entrarà en vigor fins al mes d'abril del 2026, com ha indicat el ministre.

La mesura canvia l'estratègia d'empreses com Apple

Aquesta mesura afecta companyies com Apple, que es veuran obligades a canviar la seva estratègia. És una de les poques marques que continuen usant el vostre propi tipus de carregador i no s'han unit a l'USB C.

José Luis Escrivá, per la seva banda, considera que la norma serà “molt útil”. Indica que "suposarà una reducció dels residus electrònics que anem deixant en saltar d'un equip a un altre". Amb això s'intenta contribuir a la protecció del medi ambient.