Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo whatsapp
Imatge de fons de diverses monedes d?euro i una altra imatge d?una dona sorpresa

Els 5 trucs per descobrir si t'han colat una moneda de 2 euros falsa aquests dies

El Banc d'Espanya comparteix les regles d'or per comprovar si el que tens al moneder és una moneda falsa

Amb la proliferació de les monedes falses, des del Banc d'Espanya han desenvolupat un mètode amb què ajuden els ciutadans a descobrir si una moneda de 2 euros és falsa. Encara que això pugui semblar estrany, la veritat és que és molt més comú del que sembla.

La Policia va desmantellar a l'abril un taller de fabricació de monedes falses, el més gran d'Espanya i dels més importants d'Europa. Arran d'aquesta notícia, l'organisme ha compartit cinc regles bàsiques per descobrir si ens estan enganyant.

Els 5 trucs del Banc d'Espanya per saber si una moneda és falsa

El Banc d'Espanya indica que la qualitat d'encunyació de l'euro fa que els gravats no desapareguin “de la superfície, encara que les monedes estiguin molt utilitzades”. Per això, recomanen no acceptar “monedes que semblin manipulades o molt deteriorades”.

Per ajudar encara més els ciutadans, han compartit a través de X un socorregut truc amb 5 passos imprescindibles.

Imatge d'un post del Banc d'Espanya a X, sobre la detecció de monedes falses
El Banc d'Espanya ha publicat un vídeo a les xarxes | X: Banco de España

Comproveu que és una moneda d'euro

La primera cosa que has de fer, segons el Banc d'Espanya, és comprovar que no és una moneda fora de l'Eurosistema. A les monedes d'euro hi ha una cara comuna amb el número del valor i la paraula Euro o Eurocent, així com el mapa d'Europa.

Al revers hi ha la cara nacional, on s'identifica el país emissor. Hi apareixen l'any d'encunyació i una imatge pròpia d'aquest país. Aquests motius estan envoltats per les 12 estrelles de la bandera europea.

Alineament

Un altre pas que cal tenir en compte és l'alineament. Per comprovar-ho, agafa la moneda entre dos dits i fes que giri sobre si mateixa. Perquè sigui autèntica, les imatges de les dues cares han d'estar alineades verticalment.

Mapa

També t'has de fixar al mapa d'Europa. A partir del 2007 inclouen tots els països europeus i no només els que pertanyen a la Unió Europea. Per tant, les monedes a partir d'aquest any han de comptar amb el mapa complet.

Magnetisme

Tant les monedes d'un euro com de dos euros tenen un magnetisme lleuger al centre, expliquen des del Banc d'Espanya. Agafa un imant petit, acosta'l al centre i aquest s'ha d'enganxar i enlairar amb una sacsejada lleugera.

Així mateix, cal tenir en compte que les monedes d'1, 2 i 5 cèntims són molt magnètiques i no s'enlairaran. Les de 10, 20 i 50 cèntims, però, no ho són.

Superfície

A les monedes d'un i de dos euros la superfície ha de ser una mica rugosa i mai no poden tenir una superfície llisa. Si no, ens podríem estar topant amb una moneda falsa, com recorden des del Banc d'Espanya.