Un agent dels Mossos d'Esquadra aturant un cotxe que vol accedir a Ripoll pel confinament perimetral

Atenció conductors: Les noves multes que entraran en vigor en breu a Espanya

Pretenen acabar amb els cotxes 'zombi' i amb les temeritats al volant

Ja és oficial. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha anunciat un nou canvi en la seva normativa i molt aviat, al llarg d'aquest any 2021, tots els ciutadans i ciutadanes d'Espanya que condueixen rebran a casa seva una carta, en la qual se'ls informarà de tot. De quuina novetat estem parlant? En els propers mesos, canviaran, entre altres coses, les normes pel que fa al límit de baixes temporals dels cotxes.

El motiu d'aquest canvi no és altre que la gran quantitat de cotxes que bé es podrien anomenar 'zombies', que circulen diàriament per les carreteres d'Espanya tot i que estan donats de baixa i, moltes vegades, no disposen ni d'assegurança ni d'ITV al dia. Això, a més d'infringir la llei, suposa un greu risc per a la integritat física de les persones en cas d'accident, ja que aquests vehicles poden tenir avaries o problemes tècnics no detectats en no haver passat cap control. Segons un estudi de Línia Directa, hi ha 2,6 milions d'aquests vehicles per les carreteres espanyoles.

A partir d'aquest any, per això, començarà a aplicar-se el Reial Decret 265/2021, que modifica el Reglament General de Vehicles, establint un límit d'un any per tenir un vehicle donat de baixa. Si es compleix aquest any, el conductor o conductora hauria de demanar una pròrroga o donar-lo d'alta o, en cas contrari, la DGT procedirà a activar automàticament el procediment, de manera que el conductor o conductora estarà obligat a respondre a totes les obligacions tributàries i administratives, i a passar els controls necessaris com ara la ITV. És justament llavors quan el conductor o conductora pot resultar multat. Vegem amb quines quantitats.

Les multes que pugen

Per tot això, la DGT estableix ara una multa per a aquests cotxes 'zombi', que pot arribar a pujar fins als 3.000 euros: són 2.500 euros per circular sense assegurança, 500 per circular amb un cotxe donat de baixa i 200 per no haver passat la ITV quan tocava. I aquest no és l'únic canvi en les multes i sancions, tan temudes pels conductors. És bàsic recordar que no es pot utilitzar el telèfon mòbil mentre es condueix, evidentment per raons de seguretat. Però les conseqüències que comporta si ho fas i t'enxampen tampoc són del gust de ningú, menys ara amb una nova pujada de l'import a pagar. A partir d'ara, la multa per usar el mòbil mentre es condueix puja a 200 euros i suposarà una pèrdua de sis punts al carnet.

Tot això serà comunicat als conductors d'Espanya mitjançant una carta, tal com avançava 'Ideal', que rebran durant aquest mateix 2021. Ja no hi haurà excusa llavors: tots estarem informats del risc que correm si no portem el nostre vehicle al dia de tot. Amb aquesta nova normativa pel que fa als cotxes donats de baixa, la DGT pretén acabar amb l'enorme quantitat de cotxes 'zombi' que circulen sense cap tipus de control i pot resultar perillós, d'una banda, a més que haurien de complir amb les obligacions amb les que compleixen la resta de conductors.

D'altra banda, augmentant la sanció per utilitzar el telèfon mòbil al volant, la DGT busca una vegada més reduir les actituds i comportaments temeraris a les carreteres, molt recurrents encara que costi de comprendre. Un sol gest o un sol segon pot acabar amb la vida d'un mateix o, pitjor, d'altres que conduïen amb seny i respectant la integritat física dels altres. Esperem que els canvis en la normativa serveixin precisament per a això: per aconseguir cada vegada carreteres més segures i conductors cada cop més conscienciats amb la importància de ser responsable al volant.