Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS assenyala un nou problema amb la Covid: «Profundament preocupats»

El director general, Tedros Adhanom Ghebreysus, ha mostrat el seu total compromís per posar-hi remei

L'OMS, moltes vegades durant la pandèmia de coronavirus que encara no hem superat, n'ha estat el termòmetre. Un termòmetre de gravetat, de por o d'esperança. Qualsevol missatge de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet saltar les alarmes entre els ciutadans i governs, ha recordat la seriositat de l'assumpte i com d'essencial és respectar totes les mesures i recomanacions imposades contra el virus i, en ocasions, ha injectat una dosi d'optimisme recordant també que el món pot guanyar la batalla contra la Covid gràcies a les vacunes, sense oblidar el dany irreparable que ha causat en milions de famílies.

«Profundament preocupats»

De nou, doncs, el director general de l'OMS llança un advertiment. Tedros Adhanom Ghebreysus assegura ara que està «profundament preocupat» per l'augment de contagis i de defuncions per coronavirus a l'Índia. «Estem profundament preocupats pel creixent nombre de casos i morts a l'Índia en aquest moment. La situació és complexa i requereix respostes diferents en les diferents parts de país, i aplaudeixo les mesures que ha pres el govern per reduir l'impacte social i impulsar la producció de vacunes. Dono el meu més sentit condol a tots els habitants de l'Índia que han perdut un ésser estimat», comunicava el director de l'OMS des de Suïssa aquest mateix divendres.

Tedros Adhanom, en representació de l'OMS, ha volgut també brindar a les autoritats índies tot el seu suport. En paraules textuals, ha mostrat el seu «profund compromís» amb l'Índia, recordant que farà tot el que estigui a les seves mans per «salvar tantes vides com sigui possible». I és que l'Índia viu un cru moment per culpa de la pandèmia de coronavirus que ha anat arrasant pràcticament el món sencer. «La situació a l'Índia és un recordatori devastador del que pot fer aquest virus i de per què hem d'utilitzar totes les eines per combatre'l amb un enfocament global i integrat: mesures de salut pública, vacunes, proves diagnòstiques i tractaments», recordava el director de l'OMS.

I quines són aquestes xifres que tant preocupen a l'OMS? A l'Índia, en tan sols 24 hores es registraven aquest divendres 332.730 casos de contagi, un nou rècord dels que qualsevol voldria evitar, sense cap mena de dubte. La situació és crítica i els indicadors no paren de pujar. També aquest divendres s'informava de 2.263 noves morts per Covid en una sola jornada, i és també un nou rècord que porta a les autoritats sanitàries europees a la màxima preocupació.

L'Índia viu la seva segona onada de coronavirus a hores d'ara, i està a al límit. Falten professionals sanitaris, recursos com l'oxigen i espai en les instal·lacions hospitalàries i en els cementiris i crematoris, que ja estan completament saturats. Sembla que tot es descontrola a l'Índia i que cal prendre mesures immediatament per frenar l'avanç del tan temut coronavirus. De fet, en aquest sentit, les autoritats de Nova Delhi ja van decretar un confinament, que acabaria precisament aquest proper dilluns, 26 d'abril, tot i que probablement s'allargui donades les circumstàncies.

Doble mutació de la Covid a l'Índia

Cal recordar que el passat mes de març es va identificar una doble mutació de coronavirus a l'Índia. Encara que aquesta podria ser la raó per la qual s'hagin disparat els contagis al país i, en conseqüència, les defuncions, encara no està demostrat que així sigui. «Aquestes mutacions confereixen una fuita immunològica i una major inefectivitat», apuntaven les autoritats sanitàries del país. Les dues mutacions s'han trobat en la soca que s'ha anomenat B.1.617. Una, és similar a les soques britànica i brasilera, i l'altra s'assembla més a la variant de Califòrnia, segons els experts. Haurem d'esperar per saber si finalment és aquesta doble mutació la que està causant estralls a l'Índia, on es viu una situació cada vegada més insostenible.