Persona introduint cartes a una bústia

La carta de la Seguretat Social que començaran a rebre milers de catalans

L'organisme enviarà als treballadors un document amb informació de gran interès

La Seguretat Social ha posat en avís milions de catalans. En qüestió de molt poc temps començaran a rebre als seus domicilis una carta amb informació de rellevància. En efecte, hi apareixeran detalls de gran valor per als treballadors, igual que tot el referent a les cotitzacions.

Precisament tot el que té a veure amb aquest aspecte genera una certa inquietud als professionals al llarg de la seva trajectòria. Principalment perquè en depenen en certa manera una sèrie de prestacions, com poden ser les de la desocupació o les pensions contributives.

Les cotitzacions, a més, han de determinar tant la durada com la quantitat d'aquestes pagues. Per això, resulta de gran interès conèixer aquesta dada i estar al corrent de la nostra situació en aquest sentit.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Els treballadors han de concedir-li una rellevància especial a aquesta qüestió per dos motius bàsics. De vegades, els organismes públics ens reclamaran que a mitjà o llarg termini assolim un període mínim de cotització. Només així serà possible beneficiar-se d'aquestes aportacions, com ara l'atur o les pensions.

En el cas dels aturats, el període mínim de cotització és d'un any. Així, es podran percebre quatre mesos d'atur. Per part seva, a partir dels sis cotitzats s'assoliran els dos anys de prestació per part del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Persona obrint una bústia amb una clau
A la notificació que fan arribar els treballadors hi apareixen les bases de cotització | Getty Images

Pel que fa a les pensions de jubilació contributives, exigiran una cotització de 37 anys per cobrar el 100%. A més de retirar-se dins de l'edat ordinària. Però, també es pot cobrar una paga contributiva amb tan sols 15 anys cotitzats.

A més del temps cotitzat, és important reparar en la quantitat d'aquestes cotitzacions. Per tant, a més d'en quantitat, també caldria fixar-se en la qualitat d'aquestes aportacions que s'han fet al sistema. Per conèixer tota aquesta informació tan sols caldria consultar les bases de cotització.

Per què és important la base de cotització?

La base de cotització adquireix una gran transcendència pel fet que es fa servir per calcular la base reguladora del treballador. Serà la que concreti l'import de la prestació en qüestió.

En general, les bases de cotització més grans solen presentar-les aquells que tenen uns sous més elevats. Amb vista al futur, doncs, disposaran d'unes prestacions més altes.

Per això, de tant en tant és aconsellable revisar la situació de cada professional en matèria de cotitzacions. Adquireix una gran rellevància en aquest sentit l'informe de bases de cotització, ja que en aquest document s'hi inclou tot el referent a la cotització.

Com sol·licitar l'informe de bases de cotització

La Seguretat Social ha aclarit que els treballadors que ho desitgin poden rebre l'informe de bases de cotització a casa seva. Igual que passa de vegades amb la vida laboral, també se'ls pot remetre aquest document amb la cotització.

Imatge de l'informe de bases de cotització
L'informe de bases de cotització resulta important per al treballador | Catalunya Diari

Això sí, els interessats ho han de sol·licitar a través del portal de tràmits en línia de la Seguretat Social. El procediment resulta molt simple, ja que només ens reclamaran introduir les dades personals. És a dir, el nom, cognoms, DNI, data de naixement i correu electrònic.

També caldrà facilitar el període que ens interessa aconseguir i l'adreça del domicili a què faran arribar la notificació. Recorden que perquè l'enviament s'efectuï de manera adequada, cal que l'adreça donada coincideixi amb la registrada a la Seguretat Social .

Si no és així és possible que la carta s'enviï. L'altra opció seria descarregar l'informe en línia a través d'Import@ss. Es farà de manera més ràpida i sense necessitat d'esperes.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!