Imatge d'un home comptant diners

Hisenda envia un nou avís a milions de jubilats per la Declaració de la Renda

Estan obligats a declarar els seus impostos, però poden estalviar gràcies a les despeses deduïbles

De l'11 d'abril al 30 de juny, els contribuents poden presentar la Declaració de la Renda corresponent a l'exercici de 2022. Estan obligats a fer-la els que van ingressar 15.000 € o més, o els que van tenir més d'un pagador. No presentar-la dins el termini i en la forma escaient comporta dures sancions.

Les pensions estan reconegudes com a rendiments del treball i, per tant, els jubilats estan obligats a fer la Declaració. Quan faltaven pocs dies per obrir el termini, l'Agència Tributària ha enviat un missatge als pensionistes. Cal parar molta atenció a l'hora de fer el tràmit.

Hisenda recorda als pensionistes que poden deduir certes despeses a la Declaració de la Renda. L'administració està tenint molt en compte aquest sector de la població per facilitar tràmits burocràtics. En aquesta ocasió, ha aclarit aquells casos en què se'n poden deduir despeses.

Declaració de la Renda i despeses deduïbles

La Declaració de la Renda no és res més que la declaració d'impostos sobre la renda per passar comptes amb Hisenda. Quan el contribuent ha pagat més impostos d'aquells que en calen durant l'any, Hisenda li torna diners. Quan n'ha pagat menys, li surt a pagar.

Les despeses deduïbles són aquelles que, sent necessàries per a una activitat, es poden restar dels ingressos bruts per estalviar en els impostos. L'Agència Tributària regula detalladament quines despeses són deduïbles i quines no. Conèixer-les pot suposar un estalvi important per als declarants.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
Les despeses deduïbles permeten estalviar impostos. | Europa Press

Els jubilats estan obligats a fer la Declaració perquè les pensions es consideren rendes del treball. Hisenda deixa clar quines despeses són deduïbles en el cas d'aquests contribuents. Els pensionistes poden incloure'ls a la seva declaració per obtenir beneficis en el resultat.

Quines despeses poden deduir els jubilats?

Estan obligats a tributar de forma obligatòria els més grans de 65 anys amb rendes de més de 22.000 € amb un sol pagador. Les indemnitzacions per acomiadament o el cessament del treballador amb un límit de 180.000 € en són l'excepció. En el cas d'aquells que hi tributen, han de conèixer les despeses deduïbles.

L'Agència Tributària aclareix que les aportacions a plans de pensions són despeses deduïbles a la Declaració de la Renda. També ho són les despeses dedicades a la compra d'habitatge o el pagament d'un lloguer. En aquest cas, només a les comunitats autònomes amb bonificacions a l'habitatge.

Els jubilats també poden deduir a la declaració les despeses destinades al pagament de sindicats. Tots aquests casos són beneficis fiscals que poden alleugerir la càrrega de l'IRPF per obtenir una factura més favorable. A més, hi ha altres trucs perquè els jubilats paguin menys a la declaració.

Imatge d'una oficina d'Hisenda
L'Agència Tributària aclareix quines són les despeses deduïbles. | Europa Press

Trucs per pagar menys a la Declaració

A l'hora de fer la declaració has de comprovar les despeses deduïbles a la teva comunitat autònoma, ja que cadascuna té els seus beneficis particulars. A més, cal anar amb compte amb els diners prestats a familiars. Es recomana presentar directament l'impost de transmissions patrimonials.

Pel que fa a les donacions, a partir de 65 anys no tributen aquells negocis en què s'ha estat dedicat directament. Tampoc no tributen les ajudes estatals per a majors de 65 anys ni per la hipoteca inversa. Cal prestar una atenció especial als plans de pensions i venda d'habitatge.

La venda d'habitatge habitual està exempta de l'IRPF i amb els plans de pensions se'n pot deduir un 40 %. En el cas del rescat del pla com a prestació, tributen com a rendiment del treball. La venda de patrimoni no tributarà si es destina a una renda vitalícia els sis primers mesos.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!